ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παραιτείται ο Άρμιν Λάσετ από την ηγεσία του CDU

Γερμανία: Παραιτείται ο Άρμιν Λάσετ από την ηγεσία του CDU
AP Photo/Martin Meissner

Την παραίτησή του σε... δόσεις από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) προαναγγέλλει ο Άρμιν Λάσετ, ο οποίος «χρεώνεται» το ιστορικό χαμηλό του συντηρητικού μπλοκ στις κάλπες των ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας που σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Μέρκελ.

Η εξέλιξη έρχεται ενώ ξεκίνησαν επίσημα σήμερα, Πέμπτη, οι τριμερείς διερευνητικές συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού «φωτεινός σηματοδότης» -σύμπραξη στα χρώματα των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Επί της ουσίας, ο Λάσετ δρομολογεί μία παραίτηση σε... δόσεις, καθώς παρά την έντονη φημολογία που επικράτησε σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα περί άμεσης παραίτησης, εκείνος τελικά δήλωσε ότι δεν αρνείται να παραιτηθεί, αλλά θα μείνει... μέχρι να φύγει.

Σε τηλεοπτική του δήλωση, άφησε να εννοηθεί ότι επιμένει στο σενάριο μίας κυβέρνησης συνασπισμού με Πράσινους και Φιλελεύθερους («Τζαμάικα»), αλλά όχι πλέον στη δική του υποψηφιότητα για την καγκελαρία. «Αν κάποια άλλα πρόσωπα μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα, ευχαρίστως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Άρα λοιπόν παραιτείται αμέσως; Όχι ακριβώς γιατί, όπως ανέφερε, θέλει ο ίδιος να συντονίσει τη διαδικασία για την ανανέωση του κόμματος σε επικείμενο συνέδριο. Πότε; Που; Άγνωστο. Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει προτάσεις για την ανανέωση του κόμματος αρχής γενομένης «από τον πρόεδρο και το προεδρείο», υπόσχεται ο Λάσετ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά την διαρροή της είδησης ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, ο Άρμιν Λάσετ τελικά ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν ευρύτατες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το κόμμα.

Κατά τον ίδιον, πρέπει να υπάρξει αλλαγή αρχηγού, αντιπροέδρων και του συνόλου του ομοσπονδιακού προεδρείου του CDU, στο προσεχές Συνέδριο. Στο μεταξύ θα εξεταστούν και τα αίτια της εκλογικής ήττας, είπε.

Ο αρχηγός του CDU τόνισε, πάντως, ότι η Χριστιανική Ένωση παραμένει διατεθειμένη να συζητήσει έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η «Τζαμάικα» δεν θα αποτύχει εξαιτίας των «προσώπων».

«Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο» είχε δηλώσει νωρίτερα και σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA).

«Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος» δήλωσε.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή και την Τρίτη με τους Πράσινους και το FDP, ο Λάσετ επέμεινε πως το CDU/CSU ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο.

«Το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές σε σχέση με τις συνομιλίες δεν είναι καλό σημάδι. Πολλοί πολίτες θα ανέμεναν έναν συνασπισμό 'Τζαμάικα'. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην προσβάλουμε κανέναν. Δεν γνωρίζω πώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συγκεράσουν τα θέματά τους σε ένα συνασπισμό» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

Σε θετικό τόνο η πρεμιέρα των συνομιλιών για συνασπισμό υπό τον Σολτς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ