ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οι δικαστικές αρχές έκλεισαν τον ιστότοπο του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova

Ιταλία: Οι δικαστικές αρχές έκλεισαν τον ιστότοπο του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alik Keplic

Οι ιταλικές δικαστικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του ιστότοπου του νεοφασιστικού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Forza Nuova (Νέα Δύναμη) μετά την εισβολή μελών και ιθυνόντων του κόμματος στα γραφεία του συνδικάτου Cgil, το περασμένο Σάββατο. Το site βρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας από χθες το βράδυ.

Στο μεταξύ, μετά τις 12 συλλήψεις του Σαββάτου, κλήση σε απολογία εστάλη σε άλλα τέσσερα μέλη του κόμματος, με την κατηγορία για υποκίνηση βίας μέσω διαδικτύου.

Όπως υπογραμμίζει, δε, ο ιταλικός Τύπος, τις ώρες αυτές εξετάζονται δύο οδοί που μπορούν να οδηγήσουν στην διάλυση του νεοφασιστικού αυτού κόμματος: ή μέσω κυβερνητικού διατάγματος, με υπογραφή του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ή με δικαστική απόφαση, βάσει του Συντάγματος της χώρας, το οποίο απαγορεύει κάθε αναφορά σε φασιστικές ιδέες και προπαγάνδα.

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει, τέλος, ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έχει ζητήσει την συμβουλή έγκριτων νομικών πριν αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Προσκρούει στη δεξιά πρόταση για διάλυση της Forza Nuova

Με την έφοδο των νεοφασιστών να ξυπνά μαύρες μνήμες στην Ιταλία, το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Ενρίκο Λέτα καταθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση για τη διάλυση της Forza Nuova.

Πρόκειται για κίνηση, την οποία καλούνται να στηρίξουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, και «πατά» στη συνταγματική διάταξη σχετικά με την «απαγόρευση ανασύνταξης του εξουδετερωμένου φασιστικού κόμματος», οδηγώντας ουσιαστικά σε διάλυση τόσο της Forza Nuova, όσο και όλων των πολιτικών κομμάτων με νεοφασιστικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, η κίνηση προσκρούει στο «όχι» της ιταλικής δεξιάς και ακροδεξιάς, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Μετά το αναμενόμενο «όχι» από τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό τη Τζόρτζια Μελόνι, ακολούθησε ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα λέγοντας ουσιαστικά πως «εάν η Βουλή είναι σοβαρή» πρέπει να εγκρίνει πιο γενικευμένη διάταξη ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ενώ αντίθετη δηλωσε και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ