ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας λόγω green pass και κινητοποιήσεων

Ιταλία: Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας λόγω green pass και κινητοποιήσεων
AP Photo/Antonio Calanni

Υποχρεωτικό καθίσταται από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου το «πράσινο πάσο» για τους εργαζόμενους στην Ιταλία και η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι κινείται προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων μετά την παρεκτροπή της διαδήλωσης των αντιεμβολιαστών το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη -στο περιθώριο της οποίας σημειώθηκε και η επιδρομή της νεοφασιστικής Forza Nuova στην έδρα του ιταλικού συνδικάτου Cgil.

Η χρήση του «green pass» θα είναι υποχρεωτική για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους εργασίας από την Παρασκευή και ήδη προαναγγέλθηκε κινητοποίηση κατά του μέτρου στην πλατεία Σάντι Απόστολι της Ρώμης.

Παράλληλα, στο Διαδίκτυο, αναρτήθηκε από αντιεμβολιαστές αφίσα στην οποία ανακοινώνεται «ο θάνατος του Μάριο Ντράγκι» ενώ, παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στις 19 Οκτωβρίου θα οργανωθεί «κινητοποίηση γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι».

Το δε ερχόμενο Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας κάλεσαν όλα τα μέλη τους, αλλά και το σύνολο των πολιτών, να λάβουν μέρος σε κινητοποίηση υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ειρηνική απάντηση στην εισβολή των νεοφασιστών στα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου Cgil το περασμένο Σάββατο.

Μαύρες μνήμες ξύπνησαν στην Ιταλία - Η απάντηση στους νεοφασίστες «θα είναι μαζική»

Την ίδια ημέρα, όμως, αναμένονται και νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των αντιεμβολιαστών, με νέα, πιθανή παρείσφρηση νεοφασιστικών στοιχείων.

Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των επόμενων ημερών η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, συνάντησε σήμερα, Τετάρτη, τους νομάρχες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η κορύφωση της έντασης, να προστατευθούν όλοι οι «ευαίσθητοι στόχοι» και να προληφθούν νέα βίαια επεισόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ