ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης των δολοφονικών επιθέσεων στην Κόνγκσμπεργκ

Νορβηγία: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης των δολοφονικών επιθέσεων στην Κόνγκσμπεργκ
Aftenposten

Τον τρόμο έσπειρε στην πόλη Κόνγκσμπεργκ της νοτιοανατολικής Νορβηγίας άνδρας οπλισμένος με τόξο και βέλη, ο οποίος εξαπέλυε το βράδυ της Τετάρτης επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους πριν συλληφθεί από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τη νορβηγική αστυνομία «υπάρχουν πολλές σκηνές εγκλημάτων», ενώ δεν είχε ανακοινωθεί έως αργά το βράδυ επίσημος απολογισμός των θυμάτων, ούτε και τα στοιχεία του δράστη που οδηγήθηκε και κρατείται στην κοντινή πόλη Ντράμεν.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK έχει μεταδώσει πληροφορίες για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

O δράστης, κατά τις αρχικές εκτιμήσεις των Αρχών, πρόκειται για «μοναχικό λύκο», τα κίνητρα του οποίου διερευνώνται χωρίς να αποκλείεται τρομοκρατική ενέργεια.

Στη νορβηγική πόλη των 28.000 κατοίκων, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Όσλο, σήμανε συναγερμός μετά τις πρώτες πληροφορίες για την αιματοχυσία.

Αναπτύχθηκαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και στρατιώτες, διασώστες και περισσότερα από δέκα ασθενοφόρα, και παράλληλα «σηκώθηκαν» δύο ελικόπτερα.

Πέραν του αριθμού των νεκρών, η εικόνα είναι συγκεχυμένη και αναφορικά με τα σημεία των επιθέσεων.

Πληροφορίες και μαρτυρίες αναφέρουν πως σημειώθηκε επίθεση σε υποκατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Coop, που στεγάζεται εντός εμπορικού κέντρου, με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της αλυσίδας να επιβεβαιώνει πως υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας.

ΝRK

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κόνσμπεργκ, Έιβιν Ος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, ο συλληφθείς «ενήργησε μόνος».

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει συγκεκριμένη αναφορά ως προς τον αριθμό των θυμάτων, δήλωσε όμως ότι «υπάρχουν αρκετές σκηνές επιθέσεων», σύμφωνα με τη δημόσια νορβηγική τηλεόραση NRK.

«Ο χρόνος θα δείξει, τι είδους κίνητρο υπήρξε γι'αυτήν την ενέργεια. Για την ώρα, έχουμε αρκετούς τραυματίες, έχουμε νεκρούς και μία σύλληψη» δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ