ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Θα έχουμε περίπλοκη και μακρά συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών

Μπορέλ: Θα έχουμε περίπλοκη και μακρά συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών
AP Photo/Brittainy Newman

Για «περίπλοκη και μακρά συνάντηση» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο ΣΕΥ που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

«Θα έχουμε μια περίπλοκη και μακρά συνάντηση που θα ξεκινήσει με τον Περσικό Κόλπο, πολύ περίπλοκες περιοχές στις οποίες έχουμε το υψηλότερο ΑΕΠ κατά κεφαλήν και την πιο ανησυχητική ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Από το Κατάρ μέχρι την Υεμένη η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θα συζητηθεί επίσης η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η Αιθιοπία και Νικαράγουα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε προσερχόμενος ότι η τουρκική παραβατικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Προσβλέπω στο σημερινό Συμβούλιο στην ενημέρωση που θα κάνει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για την τουρκική παραβατικότητα στις κυπριακές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, αλλά και την παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, αυτό συνδυάζεται με τις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι παρέθεσε πρωινό εργασίας στην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάντια Ελ Μανγκούς, με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ. Σε αυτήν τη συνάντηση, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, συζητήθηκαν όλες οι πολύπλευρες παράμετροι της κατάστασης στη Λιβύη και η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ για την ομαλοποίηση της κατάστασης, για τις προσεχείς εκλογές και για τη γρήγορη αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και οι συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, στη βάση και της σχετικής Δήλωση της ΕΕ της 27ης Ιουλίου 2021, ενώ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς επίσης η Κλιματική Διπλωματία ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης COP26 που θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη.

Νωρίτερα, τις εργασίες της συνόδου θα απασχολήσουν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Κόλπου και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξή τους, όπως και η Ανατολική Εταιρική Σχέση, ιδιαίτερα ενόψει και της ειδικής υπουργικής συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Νοεμβρίου για προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αιθιοπία, με επικέντρωση στην ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπουργός Εξωτερικών Λιθουανίας: Πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία

Η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους να σταματήσει τους ανθρώπους που φτάνουν στη Λευκορωσία και κατόπιν στα ευρωπαϊκά σύνορα τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρίλιους Λαντμπέργκις.

Προσερχόμενος στο ΣΕΥ, στο Λουξεμβούργο σημείωσε ότι «οι μεταναστευτικές ροές δεν μειώνονται. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους πώς να τους σταματήσουμε».

Προσέθεσε ότι «το σημερινό ερώτημα είναι τι εργαλεία χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία για να σταματήσουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

«Ο Λουκασένκο και το καθεστώς του δεν σταματούν τις προσπάθειες να φέρουν περισσότερους ανθρώπους στα ευρωπαϊκά σύνορα» επισήμανε ο Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών.

Συμπλήρωσε ότι «χρησιμοποιούν νέες πτήσεις από έναν αριθμό χωρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να εξαπατήσουν ανθρώπους με εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ.

Ένα από τα βασικά μέτρα που πρέπει να βρούμε είναι να δούμε πώς να σταματήσουμε τις πτήσεις προς το Μινσκ. Η ΕΕ έχει κάνει κάποια βήματα που αποδεικνύονται αρκετά χρήσιμα, σταματώντας τις πτήσεις από το Ιράκ, σταματώντας τις πτήσεις από την Ιορδανία και το Λίβανο. Αλλά υπάρχει ένας αριθμός νέων πτήσεων».

Παράλληλα ανέφερε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι πιθανή επανάληψη των γεγονότων του 2015. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά οι πολιτικές επιπτώσεις, η πολιτική πίεση στην ΕΕ είναι αρκετά όμοια».

«Πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό σε δύο πράγματα. Πρώτον, είναι οι κυρώσεις στον Λουκασένκο για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού , για την εξαπάτηση ανθρώπων φέρνοντάς του στα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεύτερον πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε τις πτήσεις προς στη Λευκορωσία. Οι κυρώσεις στην Belavia είναι το ένα, το άλλο είναι ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα στις αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Λευκορωσία και φέρνοντάς τους με σκοπό να μεταναστεύσουν ότι είναι στο ραντάρ της ΕΕ, ότι τους βλέπουμε κι ό,τι δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ