ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έφοδος του FBI σε σπίτια Ρώσου ολιγάρχη «συνεργάτη» του Πούτιν

ΗΠΑ: Έφοδος του FBI σε σπίτια Ρώσου ολιγάρχη «συνεργάτη» του Πούτιν
AP Photo/John Minchillo

Πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια στην Ουάσινγκτον και την Νέα Υόρκη, τα οποία συνδέονται με τον Ολέγκ Ντεριπάσκα, τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο που φέρεται να έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο και τον Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Οι πράκτορες του FBI βγήκαν κρατώντας κουτιά από έπαυλη σε μία από τις ακριβότερες συνοικίες της Ουάσινγκτον.

Γύρω από το κτίριο είχαν τοποθετήσει κίτρινες ταινίες με την ένδειξη «Τόπος εγκλήματος, μην εισέρχεστε» ενώ σήκωσαν με γερανό και ένα όχημα.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι διενεργείται έρευνα στην κατοικία κατόπιν εντολής δικαστηρίου.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε νωρίτερα ότι η έπαυλη ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία.

Ο ακριβής λόγος της έρευνας δεν έχει αποσαφηνιστεί και ο εκπρόσωπος του FBI δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Εκπρόσωπος του Ντεριπάσκα δήλωσε ότι και τα δύο σπίτια, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ανήκουν σε συγγενείς του. Είναι άγνωστο πού βρίσκεται ο ολιγάρχης.

Την ίδια στιγμή, στην Νέα Υόρκη, εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε την έρευνα σε κατοικία στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις τον 53χρονο Ντεριπάσκα και σε άλλους σημαίνοντες Ρώσους το 2018, λόγω των δεσμών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή την καταγγελλόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παλαιότερα ο Ολέγκ Ντεριπάσκα είχε προσλάβει τον Πολ Μάναφορτ, ο οποίος το 2018 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη.

Ο Μάναφορτ ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα των αμερικανικών αρχών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, πέρυσι, η Ρωσία χρησιμοποίησε τον Μάναφορτ και τον ιστότοπο WikiLeaks για να βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές. Τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ, όντας ακόμη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έδωσε χάρη στον Μάναφορτ.

Η έκθεση της Γερουσίας, που τότε ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος κατεύθυνε τις προσπάθειες ηλεκτρονικής παρείσφρησης στα δίκτυα και τους λογαριασμούς που συνδέονταν με το Δημοκρατικό Κόμμα και τη διαρροή πληροφοριών που θα έβλαπταν την Χίλαρι Κλίντον, αντίπαλο του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Ανέφερε επίσης ότι ο Μάναφορτ συνεργαζόταν με τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του Ντεριπάσκα και ενός στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ