ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία και κράτος Δικαίου: Το Ευρωκοινοβούλιο κινείται νομικά κατά της Κομισιόν

Πολωνία και κράτος Δικαίου: Το Ευρωκοινοβούλιο κινείται νομικά κατά της Κομισιόν
Frederick Florin, Pool via AP

Να κινηθούν νομικά κατά της Κομισιόν για την μη ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας στο φλέγον ζήτημα της Πολωνίας ζήτησε ο Νταβίντ Σασόλι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα που προβλέπει την αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων προς μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες του κράτους Δικαίου εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η επιστολή του Νταβίντ Σασόλι προς τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται σε συνέχεια της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ, η οποία συνέστησε την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την προσφυγή συνέστησε και η πλειοψηφία των αρχηγών των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων που έλαβε χώρα σήμερα, Τετάρτη.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Σασόλι καθιστά σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποσύρει τη νομική διαδικασία εάν η Επιτροπή λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Μετά τη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών ομάδων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε:

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος Δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για έναν μηχανισμό που να το εξασφαλίζει αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απρόθυμη να τον ενεργοποιήσει. Η ΕΕ είναι μια κοινότητα βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου. Εάν αυτά απειλούνται σε ένα κράτος-μέλος, η ΕΕ πρέπει να δράσει για την προστασία τους. Επομένως, ζήτησα από τις νομικές μας υπηρεσίες να ετοιμάσουν μήνυση κατά της Επιτροπής για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονται σωστά».

H Πολωνία «τεστάρει» την ΕΕ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσι απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό».

Επικυρώνοντας χθες, Τρίτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του περί υπεροχής του εθνικού Δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού, ο Μοραβιέτσι επέμεινε ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για την Βαρσοβία.

«Απορρίπτω την γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού [...]. Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε για να δικαιολογήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

Η υπεροχή του ευρωπαϊκού Δικαίου αποτελεί έναν εκ των ακρογωνιαίων λίθων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και sine qua non όρο για την ένταξη ή την συνέχιση της συμμετοχή ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ