ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ρουμανία: Οι Αρχές επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς

Κορωνοϊός - Ρουμανία: Οι Αρχές επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς
Intime

Η ρουμανική κυβέρνηση θα επιβάλει εκ νέου νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και θα καταστήσει το υγειονομικό πάσο υποχρεωτικό για είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους από τη Δευτέρα, ενώ αποφάσισε να κλείσουν τα σχολεία για δύο εβδομάδες, καθώς προσπαθεί να ανακόψει την αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους λόγω της COVID-19.

Τα μέτρα, που αποτελούν επέκταση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί σε τοπικό επίπεδο, εγκρίθηκαν αργά χθες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αυτό τον μήνα η Ρουμανία έχει καταγράψει αριθμό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων, ενώ το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όριά του. Η χώρα έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως ανεμίζοντας τις τρίχρωμες σημαίες της χώρας, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδήλώσει το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της άκρας δεξιάς, εναντίον του «αναγκαστικού εμβολιασμού» κατά της COVID-19, την ημέρα που η Ρουμανία κατέγραψε νέο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες.

«Ελευθερία» και «σταματήστε τον αναγκαστικό εμβολιασμό», φώναζαν οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του ρουμανικού κοινοβουλίου υπό τα βλέμματα ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

«Σύντομα δεν θα μπορούμε πλέον να βγαίνουμε από το σπίτι μας αν δεν έχουμε υγειονομικό πάσο, πρόκειται για επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων μας», υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαριάν Ενέσκου, 45χρονος μηχανικός, που κατέβηκε στη διαδήλωση χωρίς μάσκα, όπως και οι περισσότεροι άλλοι συμμετέχοντες.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα των εταιρειών που παράγουν εμβόλια», ανέγραφε ένα πλακάτ, ενώ πολλοί διαδηλωτές είπαν πως «δεν εμπιστεύονται» το ρουμανικό σύστημα υγείας.

«Εκατοντάδες γιατροί δίνουν μάχη αυτή τη στιγμή για να σώσουν ζωές», αντέτεινε η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να διενεργήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης σε μήνυμά τους που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ