ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν «θέλει και θα μπορεί» να επιτεθεί στις ΗΠΑ σε έξι μήνες

Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν «θέλει και θα μπορεί» να επιτεθεί στις ΗΠΑ σε έξι μήνες
Αβέβαιο εάν οι Ταλιμπάν μπορούν να αποκρούσουν τους ακραίους των ακραίων τζιχαντιστών AP Photo/Felipe Dana, File

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε έξι μήνες και ότι έχει την πρόθεση να το κάνει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου.

Ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν οι Ταλιμπάν -που είναι αντίπαλοι του Ισλαμικού Κράτους- έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών επί του παρόντος εκτιμά ότι τόσο το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν όσο και η Αλ Κάιντα έχουν την πρόθεση να εκτελέσουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ακόμη και κατά των ΗΠΑ, όμως καμία από τις δύο [οργανώσεις] δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Θα μπορούσαμε να δούμε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν να αναπτύσσει αυτή τη δυνατότητα κάποια στιγμή σε έξι με δώδεκα μήνες» επισήμανε.

Κατά τον Κόλιν Καλ, η Αλ Κάιντα θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο -«ένα με δύο χρόνια».

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Οι ακραίοι των ακραίων τζιχαντιστών

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση, γνωστή με το ακρωνύμιο ISIS-K, έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν.

Προσφιλείς στόχοι του ISIS-K είναι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, Αφγανοί πολιτικοί και υπουργεία, οι Ταλιμπάν, θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Σιίτες μουσουλμάνοι και οι Σιχ, δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς και διεθνείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων αρωγής.

Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους.

Πεδία δράσης του είναι κυρίως η ανατολική επαρχία Νανγκαχάρ και η πρωτεύουσα Καμπούλ, αλλά έχει αναλάβει την ευθύνη και για επιθέσεις στις επαρχίες Κουνάρ, Τζόουζτζαν, Πακτία, Κουντούζ και Χεράτ.

Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι εχθρικές.

Το Χοράσαν είναι μια ιστορική περιοχή της Κεντρικής Ασίας που καλύπτει τμήματα του σύγχρονου Αφγανιστάν, του Πακιστάν του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Τατζικιστάν, και του ανατολικού Ιράν.

Πιο «σκληροί» από τους Ταλιμπάν

Το ISIS-K δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και φέρεται να αποτελείται κυρίως από πρώην μέλη των Ταλιμπάν σε Αφγανιστάν και Πακιστάν. Το ISIS-K ήταν αρχικά ενιαία οργάνωση στις δύο χώρες. Ωστόσο, τον Μάιο του 2019, κήρυξε ξεχωριστή νέα οργάνωση στην «επαρχία του Πακιστάν».

Οι θέσεις τους είναι πολύ πιο σκληρές από εκείνες των Αφγανών Ταλιμπάν και οι μεταξύ τους σχέσεις είναι άκρως εχθρικές. Η ομάδα θεωρεί τους Ταλιμπάν «αποστάτες», καθιστώντας τη δολοφονία τους νόμιμη, σύμφωνα με την ερμηνεία της Σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Το ISIS-K καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στις 29 Φεβρουαρίου 2020 και ορκίστηκε να συνεχίσει τον αγώνα.

Καταδίκασε επίσης την πρόσφατη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ τους παρέδωσαν τη χώρα στο πλαίσιο μυστικής συμφωνίας.

Το ISIS-K υπέστη μεγάλες στρατιωτικές ήττες στα τέλη του 2019, ενώ τον Απρίλιο του 2020 συνελήφθησαν ηγετικά στελέχη του.

Έκτοτε, ωστόσο, επέστρεψε δριμύτερο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις σε ένα κύμα βίας που αποσκοπούσε να αποτρέψει τις συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ