ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Κίνα: Συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών με «τελεσίγραφο» Μπλίνκεν για την Ταϊβάν

ΗΠΑ-Κίνα: Συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών με «τελεσίγραφο» Μπλίνκεν για την Ταϊβάν
AP Photo/Tiziana Fabi, pool

Την αντίθεση των ΗΠΑ στις ενέργειες της Κίνας που οδήγησαν στην όξυνση της έντασης στα στενά της Ταϊβάν εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι κατά το σημερινό τους τετ-α-τετ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη. 

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, που διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, ο Μπλίνκεν κατέστησε «απολύτως σαφές» ότι η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή του στάτους κβο από το Πεκίνο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εξάλλου οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαχειριστούν τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου με υπευθυνότητα, σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι είναι υψίστης σημασίας να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Πρόκειται για μόλις τη δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών. Η προηγούμενη έγινε τον Μάρτιο στην Αλάσκα, όταν αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν εμπλακεί σε αντεγκλήσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι εντάσεις είναι μεγάλες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες είναι απέναντι σε διάφορα μέτωπα — εμπόριο, ανθρώπινα δικαιώματα, Ταϊβάν, πανδημία...

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) έδωσε 60 ημέρες προθεσμία στην China Telecom America για να πάψει να παρέχει υπηρεσίες στην αμερικανική επικράτεια, όπου είναι παρούσα μια εικοσαετία. Το Πεκίνο κατήγγειλε αυτή την «κακόβουλη» απόφαση, μέτρο που «υπονομεύει την ατμόσφαιρα συνεργασίας» των δύο κρατών.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα για την Ταϊβάν

Οι ανταλλαγές φραστικών πυρών παλλαπλασιάστηκαν τελευταία για την Ταϊβάν. Αν και η νήσος έχει δημοκρατικό σύστημα, νόμισμα και στρατό, δεν έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Η Κίνα, που τη θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, απειλεί να καταφύγει στη βία εάν το κάνει.

Αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-γουέν, επιβεβαίωσε την παρουσία στην επικράτεια μικρού αριθμού αμερικανών στρατιωτικών για να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας της και εξέφρασε την «εμπιστοσύνη» της στις ΗΠΑ για την υπεράσπιση της νήσου έναντι της Κίνας.

Εξάλλου ο Άντονι Μπλίνκεν προκάλεσε οργή στο Πεκίνο τασσόμενος την Τρίτη υπέρ της «μεγαλύτερης συμμετοχής» της Ταϊβάν στον ΟΗΕ και διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξάλλου δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει «δέσμευση» να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης, μοιάζοντας να επιλέγει τη ρήξη με τη «στρατηγική αμφισημία» της Ουάσινγκτον επί δεκαετίες, μολονότι η κυβέρνησή του διαβεβαίωσε κατόπιν πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ