ΚΟΣΜΟΣ

COP26: Καμία νέα δέσμευση από την Κίνα - Ουδετερότητα άνθρακα το 2070 για την Ινδία

COP26: Καμία νέα δέσμευση από την Κίνα - Ουδετερότητα άνθρακα το 2070 για την Ινδία
Φωτογραφία αρχείου Christopher Furlong/Pool via AP

Ουδεμία σημαντική νέα δέσμευση για τη μάχη έναντι της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει η γραπτή τοποθέτηση με την οποία επέλεξε να απευθυνθεί στην 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Την ίδια στιγμή, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, έθεσε το 2070 ως προθεσμία για την επίτευξη ουδετερότητας του άνθρακα -20 χρόνια αργότερα από τον ζωτικής σημασίας στόχο του 2050 που επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό η COP26.

Σε γραπτή δήλωσή του προς τη σύνοδο COP26, ο πρόεδρος της Κίνας αρκέστηκε να καλέσει τις ανεπτυγμένες χώρες να «παρέχουν υποστήριξη για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να τα καταφέρουν καλύτερα» στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Προέτρεψε, επίσης, όλα τα μέρη να αναλάβουν ισχυρότερες ενέργειες για να «αντιμετωπιστεί από κοινού η πρόκληση του κλίματος» και ανέφερε ότι η χώρα του «θα επιταχύνει την πράσινη και χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενεργειακή μετάβαση, θα αναπτύξει δυναμικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει μεγάλους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής».

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως καθιστώντας την βασικό παράγοντα επιτυχίας της COP26. Ωστόσο, ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει εκτός Κίνας από το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν παρέστη διά ζώσης στις εργασίες.

Είναι μάλιστα ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης που απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω γραπτής δήλωσης. Εξίσου ηχηρή είναι και η απουσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν θα μετάσχει τελικά ούτε μέσω βιντεοσύνδεσης, αλλά θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ προς την COP26 απηχεί την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο, στην οποία συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης, μεταδίδει σχετικά ο Guardian.

Το βράδυ της Κυριακής μίλησε στους παριστάμενους ηγέτες εκτενώς για την κλιματική κρίση, προτρέποντας τις χώρες να «εξισορροπήσουν την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουν τα προς το ζην των ανθρώπων», και λέγοντας ότι «οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία σε αυτό το θέμα».

«Τα μέλη της G20 θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προώθηση και εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών και οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει επίσης να εκπληρώσουν ειλικρινά τις δεσμεύσεις τους για την παροχή κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες χώρες» επισήμανε.

Σε επικαιροποιημένες δεσμεύσεις της, η Κίνα επιβεβαίωσε στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκπομπές άνθρακα θα κορυφωθούν πριν από το 2030 και ακολούθως θα μηδενιστούν μέχρι το 2060. Επίσης, δεσμεύτηκε να αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα 1.200 γιγαβάτ μέχρι το 2030 προς επίτευξη των στόχων της.

Ωστόσο, εν όψει της COP26 είχαν υπάρξει ελπίδες για νέες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και έναρξη νωρίτερα της μείωσης της χρήσης άνθρακα, που επί του παρόντος προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2026.

Την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας να στείλει στον κόσμο ένα «αποφασιστικό μήνυμα» για την κλιματική έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό δεν ήρθε.

Διαβάστε επίσης

COP26: Δραματικές προειδοποιήσεις για τον πλανήτη - «Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας»

Ναρέντρα Μόντι: Ουδετερότητα άνθρακα στην Ινδία έως το 2070

Phil Noble/Pool via AP

Μιλώντας την ίδια στιγμή από το βήμα της COP26, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, έθεσε το 2070 ως στόχο για να φθάσει η χώρα του τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα -χρονολογία πολύ μεταγενέστερη από αυτές που έθεσαν άλλες ρυπαίνουσες χώρες.

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε του στόχου του λέγοντας ότι το Νέο Δελχί εμμένει στις δεσμεύσεις του «κατά πνεύμα και κατά γράμμα».

Ο Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών στη διάσκεψη της Γλασκώβης ότι η Ινδία θα αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα στο 50% έως το 2030.

Ζήτησε επίσης μία παγκόσμια ώθηση για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων διαβίωσης «αντί της αλόγιστης και καταστροφικής κατανάλωσης».

Η Ινδία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως μετά την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως ο τεράστιος πληθυσμός της σημαίνει ότι οι κατά κεφαλήν εκπομπές είναι πολύ χαμηλότερες από άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες.

Η επιτυχία της COP26, η διεξαγωγή της οποίας καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας της Covid-19, θα εξαρτηθεί από το εάν θα διατηρήσει ζωντανή τη δέσμευση να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή -επίπεδο, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα αποτρέψει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Προς επίτευξη του στόχου, στον οποίο δεσμεύθηκαν σχεδόν 200 χώρες το 2015 υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απαιτείται ισχυρή πολιτική θέληση και διπλωματία προκειμένου να αντισταθμιστούν η ανεπαρκής δράση και οι κενές υποσχέσεις που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθούν κατά 45% ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, και να μηδενιστούν ως το 2050 -προθεσμία που αναφέρεται ευρέως ως ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποτραπεί το πιο ακραίο σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ