ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει η Ρωσία νέα συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία

Διαψεύδει η Ρωσία νέα συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία
Στιγμιότυπο από ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην προσαρτημένη Κριμαία (Φωτογραφία αρχείου) Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Το Κρεμλίνο απέρριψε ως «ψευδή είδηση» δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μέσου Politico περί συγκέντρωσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία, δηλώνοντας ωστόσο ότι ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της Μόσχας το πού μετακινεί τα στρατεύματα στο έδαφός της.

«Η ποιότητα αυτών των δημοσιευμάτων δεν αξίζει σχολιασμού, γενικά δεν αξίζει να τους δίνει κανείς προσοχή. Αναφερόνται στα σύνορα με την Ουκρανία και δείχνουν τα σύνορα με την Λευκορωσία. Η ίδια η ποιότητα με τον καλύτερο τρόπο επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο για τέτοιου είδους χαμηλής ποιότητας ψευδείς ειδήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η αμερικανική ιστοσελίδα Politico έγραψε ότι δορυφορικές φωτογραφίες, που ελήφθησαν από εμπορικό δορυφόρο τη Δευτέρα, επιβεβαίωσαν πρόσφατες αναφορές ότι η Ρωσία συγκεντρώνει και πάλι στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία έπειτα από τη μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων την άνοιξη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει καμία ενίσχυση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας, μετά από αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας στην τεταμένη περιοχή.

«Δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόσθετη ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, όπλων και εξοπλισμού στα σύνορα της Ουκρανίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας το βράδυ της Δευτέρας.

Επτά ολόκληρα χρόνια διαρκεί η αντιπαράθεση Ουκρανίας και Ρωσίας για την Ανατολική Ουκρανία και ο φόβος κλιμάκωσης είναι διαρκώς υπαρκτός.

Η ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο οξύνθηκε νωρίτερα φέτος με στρατιωτική ανάπτυξη-μαμούθ της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών υπηρεσιών,η Μόσχα είχε συγκεντρώσει 40.000 άνδρες στην προσαρτημένη Κριμαία, αλλά και κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ