Ανατιμήσεις - «φωτιά» στην Ιταλία: Έως και 3,81 ευρώ το κιλό το ψωμί
Ανανεώθηκε:
Οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι όλο και μεγαλύτερες στην Ιταλία. Έρευνα της ένωσης καταναλωτών Federconsumatori δείχνει ότι το αλεύρι και το ψωμί αυξήθηκαν στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών κατά 38% και 33%, αντίστοιχα.
Το ψωμί ολικής άλεσης έφτασε να κοστίζει ακόμη και 3,81 ευρώ το κιλό.
«Υπό την ώθηση της αύξησης των πρώτων υλών αλλά και του κόστους της ενέργειας, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία η ακρίβεια που καταγράφεται στα είδη τροφίμων» τονίζει η Federconsumatori.
Oι Ιταλοί αρτοποιοί, παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις στο αλεύρι άγγιξαν μέχρι και το 85%.
Πρόκειται, μάλιστα, να κατατεθεί ειδική ερώτηση στη Βουλή και στη Γερουσία για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για φαινόμενο αισχροκέρδειας.
Η ιταλική ένωση καταναλωτών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και σε εκείνο των καυσίμων.
Οι αυξήσεις στο ψωμί, εξηγούν οι ειδικοί, οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ιταλία παράγει μόνον το 35% του σιταριού που χρειάζεται.
Όλο το υπόλοιπο εισάγεται (κυρίως από την Ουκρανία και την Ρωσία) και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, λόγω και της μεταφοράς του προϊόντος.
Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 9 Απριλίου από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
04:00
Σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων από δικαιούχους του Youth Pass 2026 - Πώς πιστώνονται τα 150 ευρώ
03:00
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το θερινό ωράριο μειωμένης τιμολόγησης που τέθηκε σε ισχύ από τον ΔΕΔΔΗΕ
02:00
Στα «σκαριά» νέα «Ανακαινίζω» και «Νταντάδες της γειτονιάς» - Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ
01:00