ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Υψηλόβαθμος Ταλιμπάν μεταξύ των νεκρών στο νέο μακελειό του Ισλαμικού Κράτους

Αφγανιστάν: Υψηλόβαθμος Ταλιμπάν μεταξύ των νεκρών στο νέο μακελειό του Ισλαμικού Κράτους
AP Photo/Rahmat Gul, File

Ο ηγέτης των στρατιωτικών δυνάμεων των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, Χαμντούλα Μοχλίς, είναι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης που διαπράχθηκε χθες Τρίτη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εναντίον του στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν ανέφεραν σήμερα οι αρχές.

Ο διοικητής Μοχλίς ήταν μέλος του δικτύου Χακάνι –το οποίο οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση– και των ειδικών δυνάμεων των Ταλιμπάν, που αποκαλούνται «Μπάντρι 313».

Είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του σουνιτικού φονταμενταλιστικού κινήματος που έχασε τη ζωή του αφού οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο στρατιωτικού νοσοκομείο της Καμπούλ Σαρντάρ Μοχάμαντ Νταούντ Χαν, μετά από δύο σφοδρές εκρήξεις στο σημείο αυτό, στο κέντρο της Καμπούλ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Λίγο αργότερα, την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από έναν καμικάζι και άλλους ενόπλους, τελείωσε όταν αυτοί οι τελευταίοι σκοτώθηκαν από μαχητές Ταλιμπάν, είπε νωρίτερα το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω αυξανόμενης βίας στο Αφγανιστάν ανάμεσα στους Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία, και την αντίπαλη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σε αυτό το νοσοκομείο ο υπουργός Άμυνας των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, του μουλά Όμαρ, έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του την περασμένη Τετάρτη για να ζητήσει κυρίως από τους Αφγανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στα νοσοκομεία.

Το εν λόγω στρατιωτικό νοσοκομείο είχε γίνει στόχος επίθεσης το Μάρτιο 2017, οι δράστες της οποίας είχαν μεταμφιεστεί σε ιατρικό προσωπικό. Η ένοπλη επίθεση διήρκησε έξι ώρες στο εσωτερικό του κτηρίου και την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, όμως σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας ο αριθμός των νεκρών ήταν υπερδιπλάσιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ