ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Έρευνες της αστυνομίας για ύποπτα ακροδεξιά στοιχεία εντός του στρατού

Βέλγιο: Έρευνες της αστυνομίας για ύποπτα ακροδεξιά στοιχεία εντός του στρατού
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Virginia Mayo)

Έντεκα έρευνες διεξήχθησαν σήμερα στο Βέλγιο, τρεις από τις οποίες διενεργήθηκαν σε στρατόπεδα, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με υπόνοιες για διασυνδέσεις με την άκρα δεξιά, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας.

Η υπόθεση αυτή της εισαγγελίας αποτελεί συνέχεια της υπόθεσης Γιούργκεν Κόνινγκς, χωρίς να έχει ωστόσο άμεσα σχέση με τον θάνατο αυτού του ριζοσπαστικοποιημένου στρατιώτη που βρέθηκε νεκρός τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από καταδίωξη ενός και πλέον μήνα.

Ο στρατιώτης, που είχε φάκελο στις αρχές λόγω της συμπάθειας του στην άκρα δεξιά και ο οποίος είχε απειλήσει να επιτεθεί σε εκπροσώπους του βελγικού κράτους και σε γνωστό ιολόγο της χώρας, αυτοκτόνησε με πιστόλι.

Η υπόθεση έφερε στο φως την έλλειψη παρακολούθησης ριζοσπαστικοποιημένων στοιχείων στις τάξεις του στρατού και συντάραξε το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου. Αρκετές εσωτερικές έρευνες διενεργήθηκαν εκείνη την περίοδο.

«Τα πρόσωπα που δυνητικά εμπλέκονται θεωρούνται ύποπτα ότι διέδωσαν ή έθεσαν στη διάθεση του κοινού μηνύματα, με πρόθεση να υποκινήσουν σε διάπραξη αδικήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο υπόπτων κύκλων που συνδέονται με την άκρα δεξιά», διευκρίνισε η εισαγγελία.

Οι 11 έρευνες διεξήχθησαν από τη δικαστική αστυνομία του Σαρλερουά (Βαλονία, στον νότο) σε τρία στρατόπεδα και οκτώ κατοικίες, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η έρευνα επικεντρωνόταν ιδιαίτερα σε τέσσερις νεαρούς γαλλόφωνους στρατιώτες που αντάλλασσαν εξτρεμιστικές απόψεις, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη δημόσια βελγική ραδιοτηλεόραση RTBF, η επιχείρηση δεν είχε στόχο να γίνουν συλλήψεις αλλά να κατασχεθεί ενδεχομένως υλικό για ανάλυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ