ΚΟΣΜΟΣ

COP26: Τουλάχιστον 20 χώρες συμφώνησαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων

COP26: Τουλάχιστον 20 χώρες συμφώνησαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων
(Christopher Furlong/Pool Photo via AP)

Τουλάχιστον 20 χώρες συμφώνησαν να τερματίσουν τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος στο CNNi, σε συμφωνία που αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Μια άλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα της COP26 είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν μέρος της συμφωνίας. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησαν στο CNNi για να επιβεβαιώσουν την εμπλοκή της χώρας.

Αρκετές χώρες είχαν ήδη συμφωνήσει να τερματίσουν τη διεθνή χρηματοδότηση για τον άνθρακα, αλλά αυτή η συμφωνία θα είναι η πρώτη του είδους της που θα περιλαμβάνει επίσης έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η συμφωνία «αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στα πρότυπα που θα ήταν αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε στο CNNi ο Iskander Erzini Vernoit, ειδικός σε θέματα χρηματοδότησης του κλίματος στο think tank E3G.

Τον Οκτώβριο, η ετήσια έκθεση «παραγωγικού χάσματος» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι 15 μεγάλες χώρες παραγωγής ορυκτών καυσίμων θα παράγουν περίπου 110% περισσότερο άνθρακα, πετρέλαιο και αέριο το 2030 από ό,τι θα ήταν απαραίτητο για τον περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από βιομηχανικά επίπεδα -και 45% περισσότερο από αυτό που θα ήταν σύμφωνο με τους 2 βαθμούς.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα του πλανήτη πρέπει να παραμείνει στο έδαφος μέχρι το 2050 για να αποφευχθούν αυτές οι συνέπειες. Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους συγγραφείς, πρέπει να φτάσουν στο μέγιστο της παραγωγής ορυκτών καυσίμων τώρα ή μέσα στην επόμενη δεκαετία για να περιορίσουν το κρίσιμο όριο του κλίματος.

Και η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανέφερε ότι απαιτείται πιο επιθετική δράση για το κλίμα από τους ηγέτες παγκοσμίως, ακόμη και όταν η στροφή προς την καθαρή ενέργεια οδηγεί σε πτώση της βιομηχανίας πετρελαίου.

Σε μια σπάνια κίνηση κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα κατασκευάσει νέα έργα ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό. Η υπόσχεση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική γύρω από την εκτεταμένη πρωτοβουλία υποδομής Belt and Road, η οποία είχε ήδη αρχίσει να αποσύρει τις πρωτοβουλίες της για τον άνθρακα.

Ο Σι πρόσθεσε ότι η Κίνα θα αυξήσει επίσης την οικονομική βοήθεια για έργα πράσινης ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα για άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έκθεση για το κενό παραγωγής διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια για δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, ποσό που είναι περισσότερο από ό,τι έχουν επενδύσει σε εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας.

«Τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης δείχνουν ότι και τα τρία καύσιμα -άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο- πρέπει βασικά να έχουν αρχίσει να μειώνονται από το 2020, προκειμένου να παραμείνουμε συνεπείς με ένα μονοπάτι που θα μας επιτρέψει να είμαστε συνεπείς με τον περιορισμό της μακροπρόθεσμης θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε στο CNNi ο Ploy Achakulwisut, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και επιστήμονας στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης. «Η συνέχιση της καθυστέρησης της δράσης απλώς θα κάνει το πρόβλημα πιο δύσκολο», συμπλήρωσε.

At least 20 countries have agreed to stop funding fossil fuel projects abroad

ΔΗΜΟΦΙΛΗ