ΚΟΣΜΟΣ

Μαγκνταλένα Άντερσον: Προσεχώς η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας

Μαγκνταλένα Άντερσον: Προσεχώς η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας
Screen Grab / YouTube / Socialdemokraterna

Σουηδική Ιστορία αναμένεται να «γράψει» η Μαγκνταλένα Άντερσον, νυν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του υπό παραίτηση Στέφαν Λεβέν, η οποία βρίσκεται «καθ' οδόν» προς την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας.

Η 54χρονη Άντερσον με καταγωγή από την Ουψάλα είναι είναι μητέρα δύο παιδιών, οικονομολόγος και πρώην κολυμβήτρια, και εξελέγη σήμερα, Πέμπτη, στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το πρώτο βήμα πριν από την προβλεπόμενη άνοδό της στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Ήταν η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος και εξελέγη ομόφωνα κατά τις εργασίες του συνεδρίου που διεξήχθη στο Γκέτεμποργκ.

Αν και χώρα πρότυπο ως προς την ισότητα των φύλων, η Σουηδία δεν έχει εκλέξει ποτέ γυναίκα στο πρωθυπουργικό αξίωμα, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά την επικείμενη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Αποδέχθηκα να αναλάβω πρόεδρος του κόμματος, διότι γνωρίζω ότι η Σουηδία μπορεί καλύτερα και ξέρω ότι είμαστε εμείς, οι Σοσιαλδημοκράτες, που θα πρέπει να οδηγήσουμε τη Σουηδία μπροστά» δήλωσε η Άντερσον υπό χειροκροτήματα μετά την εκλογή της στα ηνία των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ τόνισε πως την «τιμά» η ανάληψη των νέων καθηκόντων της.

«Τώρα, θα συνεχίσουμε αυτήν τη μάχη, σύντροφοι, αυτή τη μάχη που ανυπομονώ να ξεκινήσω για να κυβερνήσω μαζί σας» επισήμανε η Άντερσον, η οποία αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Σουηδία -40 χρόνια μετά τη γειτονική Νορβηγία.

Εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες

Ο Στέφαν Λεβέν, που αποχωρεί έπειτα από επτά χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο έχοντας αποδυναμωθεί από μία πολιτική κρίση στις αρχές του καλοκαιριού, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα παραιτηθεί τον Νοέμβριο, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις εκλογές που αναμένονται αμφίρροπες τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η αποχώρησή του θα επιτρέψει να διασφαλιστεί η διαδοχή εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούνται στις δημοσκοπήσεις.

Η Άντερσον θα πρέπει κυρίως να αντιμετωπίσει το συντηρητικό κόμμα των Μετριοπαθών υπό τον Ουλφ Κρίστερσον. Ο Κρίστερσον πρόσκειται στο αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών και δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει με τη στήριξή του στο Κοινοβούλιο.

Ο Στέφαν Λεβέν, που παραμένει πρωθυπουργός, δεν έχει γνωστοποιήσει την ακριβή ημερομηνία της παραίτησής του, η οποία θα ενεργοποιήσει και την κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής της Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες στο σουηδικό Κοινοβούλιο είναι τόσο εύθραυστες που οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη στήριξη τόσο των συμμάχων τους Πρασίνων όσο και άλλων δύο κομμάτων: των Αριστερών και του κόμματος του Κέντρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ