ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σφυρί» βασιλικά κοσμήματα που βγήκαν λαθραία από τη Ρωσία κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στο «σφυρί» βασιλικά κοσμήματα που βγήκαν λαθραία από τη Ρωσία κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alastair Grant

Ρωσικά βασιλικά κοσμήματα που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά την επανάσταση του 1917, μαζί με σπάνια έγχρωμα διαμάντια, τίθενται σε δημοπρασία την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, αναζητώντας βαθύπλουτους συλλέκτες.

Το πιο επίζηλο κομμάτι στη δημοπρασία της Sotheby’s που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου είναι ένα δαχτυλίδι που φέρει ένα πορτοκαλο-ροζ διαμάντι βάρους 25,62 καρατίων, η τιμή του οποίου εκτιμάται μεταξύ 3,9 εκατ. και 5.9 εκατ. δολαρίων.

Όπως ανέφερε στο Reuters ο υπεύθυνος πωλήσεών και ειδικός επί των κοσμημάτων του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη, Όλιβερ Βάγκνερ «αυτή τη στιγμή η αγορά είναι πολύ δυναμική και μετά την πανδημία οι άνθρωποι έχουν μεγάλη επιθυμία να αγοράσουν κοσμήματα που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν.

Για τους συλλέκτες ιστορικών πολύτιμων λίθων, μια μεγάλη οβάλ καρφίτσα από ζαφείρι και διαμάντια και ασορτί σκουλαρίκια από τη κοσμηματοθήκη της Μεγάλης Δούκισσας Μαρία Πάβλοβνα, της θείας του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου Β', είναι επίσης διαθέσιμη.

Τα κοσμήματα αυτά «ανήκαν στη Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Πάβλοβνα της Ρωσίας που ήταν η βασίλισσα της κοινωνικής ζωής στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Βλαντιμίρ, επομένως γιος του τσάρου (Αλέξανδρου Β') και διέθετε μια φανταστική συλλογή κοσμημάτων», επισημαίνει ο Βάγκνερ.

Το βασιλικό σετ, που περιέπεσε στην κατοχή του έμπιστου φίλου της και Βρετανού διπλωμάτη Άλμπερτ Χένρι Στόπφορντ, ο οποίος τα πήγε στο Λονδίνο για φύλαξη μαζί με άλλα κοσμήματα, εκτιμάται σε 280.000-480.000 φράγκα, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Η Πάβλοβνα δραπέτευσε από τη Ρωσία και πέθανε στη Γαλλία το 1920. Η καρφίτσα και τα σκουλαρίκια της πωλούνται από μια ευρωπαϊκή πριγκιπική οικογένεια που τα αγόρασε σε δημοπρασία το 2009, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Royal jewels smuggled out of Russia during 1917 revolution go on sale, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ