ΚΟΣΜΟΣ

DW: «Δάσκαλε που δίδασκες» για το κλίμα - Αντιδράσεις για τις μετακινήσεις ηγετών με λίαρ τζετ

DW: «Δάσκαλε που δίδασκες» για το κλίμα - Αντιδράσεις για τις μετακινήσεις ηγετών με λίαρ τζετ
Christopher Furlong / Pool via AP

Στο στόχαστρο κριτικής έχουν μπει ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις μετακινήσεις τους με ιδιωτικό τζετ στη διάρκεια της Συνόδου COP26 για το κλίμα.

Στον διαδικτυακό ιστότοπο η Deutsche Welle διερωτάται εάν «Είναι δικαιολογημένο να χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι πολιτικοί ιδιωτικό τζετ για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Όταν μάλιστα κηρύττουν την αποχή από συμπεριφορές επιβλαβείς για το περιβάλλον και διεκδικούν ρόλο πρωτοπόρου για την προστασία του κλίματος; Ο ρόλος για την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης, αλλά και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που, ως οικοδεσπότης της συνόδου COP 26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, νουθετεί τους συμμετέχοντες ότι "έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για το περιβάλλον"».

«Σύμφωνα πάντως με αποκαλύψεις διεθνών ΜΜΕ - συνεχίζει το δημοσίευμα της η Deutsche Welle - και οι δύο δεν περίμεναν καν το τέλος της συνόδου, πριν ...επιβαρύνουν το περιβάλλον κινούμενοι με ιδιωτικό αεροσκάφος. Η μεν επικεφαλής της Κομισιόν μετακινήθηκε με ιδιωτικό αεροσκάφος από τη Βιέννη στη Μπρατισλάβα, διανύοντας απόσταση πολύ μικρότερη των εκατό χιλιομέτρων. Ο δε πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού ολοκλήρωσε, την Τρίτη, το κήρυγμα περί προστασίας του περιβάλλοντος στους συμμετέχοντες της COP 26, επιβιβάσθηκε σε ναυλωμένο τζετ για να προλάβει το δείπνο με φίλους σε ιδιωτική λέσχη κυρίων, στο Λονδίνο. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Daily Mirror. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων του πρωθυπουργού ήταν και ο πρώην αρχισυντάκτης της Daily Telegraph, Τσαρλς Μουρ, από τους πλέον επιφανείς «αρνητές» των επιστημονικών προβλέψεων περί κλιματικής αλλαγής».

«Υποκρισία» ή αναγκαίο κακό;

«Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν», συνεχίζει το δημοσίευμα παραθέτοντας την κριτική που δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες:

«Για "απύθμενη υποκρισία του πρωθυπουργού" κάνει λόγο η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Άνελιζ Ντοντς, μιλώντας στην Mirror. Όσο για την εικοσάλεπτη πτήση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία "οικολογική αμαρτία", λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμένων Γερμανίας, Μίχαελ Γέγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα Bild. "Όταν απαιτείς αλλαγή συμπεριφοράς από τους άλλους, θα πρέπει να δίνεις το καλό παράδειγμα και ο ίδιος, γιατί διαφορετικά χάνεις την αξιοπιστία σου", ξεκαθαρίζει η βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γιάνα Σμίνκε».

«Μπορείς να επιβάλλεις στους απλούς πολίτες περιορισμούς στις αεροπορικές μετακινήσεις για λόγους προστασίας του περυβάλλοντος, όταν δεν τηρείς ούτε ο ίδιος αυτούς τους περιορισμούς; Είναι άραγε τόσο γεμάτο το πρόγραμμα ενός κορυφαίου πολιτικού, ώστε μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για τις μετακινήσεις του, παρά η χρήση ιδιωτικού τζετ; Αυτό ισχυρίζεται πάντως εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιχειρώντας να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες», αναφέρει η DW και συνεχίζει:

«Όπως υποστηρίζει, το ιδιωτικό τζετ της κυρίας φον ντερ Λάιεν δεν είχε τελικό προορισμό τη Μπρατισλάβα, αλλά, μετά από σύντομη παραμονή στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, θα συνέχιζε το ταξίδι του για τη Λετονία. Συνολικά έπρεπε να καλυφθούν μετακινήσεις σε επτά διαφορετικές χώρες (περιλαμβανομένης της αναχώρησης και της επιστροφής στο Βέλγιο) εντός δύο ημερών. Εάν η πρόεδρος της Κομισιόν δεν χρησιμοποιούσε ιδιωτικό αεροσκάφος σε αυτές τις μετακινήσεις, δηλώνει ο εκπρόσωπος, θα έχανε την ευκαιρία για σημαντικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες. Επιπλέον, η παρουσία της κυρίας φον ντερ Λάιεν σε όλα τα κράτη-μέλη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σε εποχές πανδημίας, τονίζει ο εκπρόσωπος».

«Άλλο τα λόγια, άλλο οι πράξεις...»

«Οι εξηγήσεις δεν πείθουν τον ευρωβουλευτή του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Μάρτιν Σιρντεβάν. Ο ίδιος δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι "στην περίπτωση της κυρίας φον ντερ Λάιεν οι πράξεις πάντοτε μιλούσαν διαφορετική γλώσσα από τη θεωρία". Η ευρωπαϊκή πολιτική αρχίζει να χάνει την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες, προειδοποιεί ο συμπροεδρεύων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ