ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία - Εξετάζεται «δάκτυλος» Τουρκίας και Ρωσίας

ΕΕ: «Υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία - Εξετάζεται «δάκτυλος» Τουρκίας και Ρωσίας
Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Σοβαρές διαστάσεις  λαμβάνει η τεχνητή -όπως καταγγέλεται από τις Βρυξέλλες- μεταναστευτική κρίση που έχει ενορχηστρώσει -υπό μορφή υβριδικού πολέμου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το καθεστώς της Λευκορωσίας υπό τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στα σύνορα με την Πολωνία, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες σε μία «νεκρή» ζώνη εν μέσω σκληρού χειμερινού ψύχους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Πολωνίας και της Λιθουανίας απέναντι στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας με την απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών -για την οποία η Βαρσοβία κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για «δάκτυλο» της Ρωσίας και της Τουρκίας που συνεργάζονται με το λευκορωσικό καθεστώς στη μεταφορά των μεταναστών.

Οι «27» θέτουν επί τάπητος την επιβολή νέων κυρώσεων -και όχι μόνο απέναντι στο Μινσκ-, καθώς στο «ραντάρ» της Ένωσης βρίσκονται επίσης τα αεροδρόμια που χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να μεταφερθούν άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία και από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της επόμενης Δευτέρας, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος αεροπορικών εταιρειών που ενέχονται στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς το Μινσκ, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα έχει ανοίξει η συζήτηση ως προς το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει και μπορεί να χρηματοδοτήσει φράχτες και συρματοπλέγματα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ -με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την Κομισιόν να βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Από την πλευρά της, η Λευκορωσία διατείνεται πως η ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση βαρύνει στην ΕΕ, με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να βάζει... μπροστά τη Ρωσία, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς πως σε μία πιθανή σύγκρουση θα έχει δίπλα του «τη μεγαλύτερη πυρηνική υπερδύναμη».

Το ίδιο το Κρεμλίνο επιρρίπτει εξίσου στην ΕΕ την ευθύνη για επαπειλούμενη «ανθρωπιστική καταστροφή» στη μεθόριο και ταυτόχρονα απορρίπτει ως «ανεύθυνες και απαράδεκτες» τις κατηγορίες του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι, ότι η κρίση έχει ενορχηστρωθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

EPA / LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT

Με τον Ρώσο πρόεδρο επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας την παρέμβασή του στο καθεστώς της Λευκορωσίας για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα.

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη» ανέφερε η Μέρκελ στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον κάλεσε να ασκήσει την επιρροή του στο λευκορωσικό καθεστώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε σχετική ενημέρωση του Κρεμλίνου αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία ουδεμία αναφορά υπήρξε στο αίτημα Μέρκελ για παρέμβαση Πούτιν, ούτε και οποιαδήποτε αναφορά σε ανάληψη δράσης εκ μέρους της Μόσχας προς τερματισμό της κρίσης.

Η Πολωνία έχει αναπτύξει 15.000 στρατιώτες στη μεθόριο, όπου και ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρού επεισοδίου. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποπειραθεί σε πολλές περιπτώσεις να περάσουν τα συρματοπλέγματα, ενώ δεκάδες εξ αυτών έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσία και Τουρκία στο «ραντάρ» της Κομισιόν

H Ρωσία και η Τουρκία είναι μεταξύ των τρίτων χωρών που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί για πιθανό ρόλο τους στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία, κατά δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμοδίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας στην κρίση, ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ προς τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο καθεστώς Λουκασένκο και τους στενούς δεσμούς, που έχει μαζί του, για να το πείσει να σταματήσει αυτή την «παράνομη» και «απάνθρωπη» δραστηριότητα.

Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε στη Λευκορωσία είναι μια «κρατικά ενορχηστρωμένη και τεχνητά δημιουργημένη μεταναστευτική κρίση», η οποία δεν έχει καμία σχέση με το προσφυγικό κύμα που έφτασε στην Ευρώπη το 2015 και με το οποίο συχνά κάνει σύγκριση η Ρωσία.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τόσο την άνοιξη του 2020 σε μια παρόμοια κατάσταση, όσο και στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης με τη Λευκορωσία.

Σημείωσε, επίσης, ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι είναι πολλές οι μεταναστευτικές διαδρομές που βρίσκονται στο ραντάρ της Κομισιόν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων.

Η Πολωνία «δείχνει» την Τουρκία για τη μεταφορά των μεταναστών

Πέραν της Ρωσίας, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, βάζει και την Τουρκία στο «κάδρο» της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία, λέγοντας ανοιχτά σήμερα ότι η Αγκυρα διαδραματίζει ρόλο στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στo Μινσκ.

«Πριν από έναν ή δύο μήνες η Τουρκία φαινόταν να θέλει να συνεργαστεί στενά μαζί μας. Θα το πω ανοικτά εδώ, γιατί νομίζω ότι θα το ακούσουν και εκεί: Βλέπουμε ότι οι ενέργειες αυτές βρίσκονται φύσει σε πλήρη συγχρονισμό των τουρκικών ενεργειών με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία» ανέφερε.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι υπογράμμισε το γεγονός ότι η Πολωνία προσέφερε στήριξη στην Τουρκία όταν είχε ανάγκη, αναφέροντας την πολωνική βοήθεια προς την Άγκυρα στην κατάσβεση των πυρκαγιών που κατέκαψαν τις νότιες ακτές της το περασμένο καλοκαίρι.

«Η βοήθειά μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών, η βοήθειά μας στην προβολή της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας, δυστυχώς αποδείχθηκε μία μονόπλευρη χάρη», είπε. «Και αυτό δεν μας αρέσει και το ξεκαθαρίζουμε στους Τούρκους φίλους μας» προσέθεσε.

Οι πολωνικές αρχές έχουν καταγγείλει την τουρκική κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines και την αντίστοιχη ρωσική Aeroflot για μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

Η Turkish Airlines από πλευράς της ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συμμορφώνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σε όλες τις πτήσεις της, μετέδωσε με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο αερομεταφορέας ελέγχεται από το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της χώρας, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Βαρσοβία ο Σαρλ Μισέλ - Συντονισμός στην ΕΕ, κυρώσεις και φράχτες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την ισχυρή αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Πολωνία στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στη Βαρσοβία. Τόνισε πως οι υβριδικές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν και προανήγγειλε νέες κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας και όσων «συμμετέχουν στο σύστημα».

«Κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Πρέπει τώρα να συντονιστούμε με τα κράτη-μέλη για να καθορίσουμε τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία. Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε έναντι της Λευκορωσίας, και όσων συμμετέχουν σε αυτό το σύστημα. Οι υβριδικές επιθέσεις κατά της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να επιδείξουμε ισχυρή ενότητα» ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σκεφτεί εάν είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φρακτών για να βοηθήσει χώρες σαν την Λιθουανία να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης απέναντι στην «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας.

Διευκρίνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, ότι βάσει της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό είναι νομικά εφικτό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση υποδομών.

«Είμαι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά σε κάθε περίπτωση η νομική άποψη του Συμβουλίου είναι απολύτως ξεκάθαρη» υπογράμμισε.

EPA / LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT

Από πλευράς της η Κομισιόν επιμένει ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτεί φράχτες και συρματοπλέγματα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», ωστόσο αναγνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των συζητήσεων που έχουν ανοίξει.

Σχολιάζοντας τις σχετικές αναφορές του Σαρλ Μισέλ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες ή να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τη συζήτηση για τους φράχτες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και πώς να στηρίξουμε κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία».

Την ίδια στιγμή, ο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Γιενς Ανταλμπέρ, είπε ότι αυτή τη στιγμή, η θέση της Επιτροπής είναι ότι «η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους υποδομών [φράχτες και συρματοπλέγματα] στα σύνορα της ΕΕ». Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες διασφαλίζουν στην Επιτροπή να γνωρίζει για ποιο σκοπό δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε υποδομές στα σύνορα.

«Κρατική τρομοκρατία»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, κατηγόρησε σήμερα την Λευκορωσία για «κρατική τρομοκρατία», μιλώντας για «εκδίκηση» του Αλεξάντερ Λουκασένκο για την υποστήριξη της Βαρσοβίας προς την λευκορωσική αντιπολίτευση.

«Είναι σαφές ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι η εκδήλωση κρατικής τρομοκρατίας» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Βαρσοβία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μπλοκάρει τις πτήσεις από την Μέση Ανατολή στην Λευκορωσία για να σταματήσει η ροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ από τα ανατολικά εξωτερικά σύνορα, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ήδη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε επικοινωνία με τον Αραβικό Οργανισμό Αερομεταφορέων, τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας».

«Είχα μια ειλικρινή επικοινωνία με τον Αραβικό Οργανισμό Αερομεταφορέων μαζί με την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν. Το μήνυμα από την ΕΕ είναι σαφές: Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας.Βασιζόμαστε στην προληπτική προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών τώρα -αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σχοινάς.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι έχει ήδη κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το κύμα μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι αυτή η υβριδική επίθεση κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει αποστολή στις χώρες διέλευσης και προέλευσης των μεταναστών, και στο πλαίσιο αυτής θα βρεθεί στο Αμπού Ντάμπι, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη, το Ερμπίλ, καθώς και την Άγκυρα.

«Πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να στείλουν ανθρώπους από τη Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία κι από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα» δήλωσε σχετικά σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως οι εικόνες που έρχονται από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία είναι «σοκαριστικές» και η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη.

Ρωσία κατά ΕΕ για επικείμενη «ανθρωπιστική καταστροφή»

Το Κρεμλίνο επέρριψε σήμερα την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταναστευτική κρίση, υποστηρίζοντας ότι αποτυγχάνει να υποστηρίξει τις ίδιες τις ανθρωπιστικές αξίες της και προσπαθεί να «στραγγαλίσει» τη Λευκορωσία με σχέδια να κλείσει μέρος των συνόρων.

«Είναι προφανές πως επίκειται μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ένα υπόβαθρο απροθυμίας των Ευρωπαίων να επιδείξουν δέσμευση στις ευρωπαϊκές αξίες τους» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνη και απαράδεκτη» την κατηγορία του Ματέους Μοραβιέτσκι ότι «η κρίση έχει σχεδιαστεί στη Μόσχα».

Δήλωσε δε ότι η ΕΕ κατά το παρελθόν αφήσει να περάσουν παρόμοιες ομάδες μεταναστών και οι κινήσεις της τώρα να κλείσει τα σύνορα στρέφονται εναντίον του Μινσκ. «Δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη προσπάθεια να στραγγαλίσουν πραγματικά τη Λευκορωσία» ανέφερε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Μακέι, και αμφότεροι επέκριναν τη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ, λέγοντας ότι αρνήθηκε να δεσμευθεί σε διάλογο με το Μινσκ.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Λευκορωσία.

Τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 πραγματοποίησαν περιπολία στον εναέριο χώρο και βοήθησαν να δοκιμαστεί το κοινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, κατά το ρωσικό υπουργείο υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει σχετικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Λευκορωσία κατηγορεί την Πολωνία για βία κατά μεταναστών

Στον παράλληλο επικοινωνιακό πόλεμο, οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγορούν την Πολωνία για βία κατά μεταναστών στη μεθόριο και παρουσιάζουν εικόνες τραυματισμένων ανδρών που διατείνονται ότι τους χτύπησαν Πολωνοί συνοριοφύλακες.

«Είδαμε τα πολλά τραύματα στα σώματα των μεταναστών, οι πολωνικές δυνάμεις της τάξης τους συμπεριφέρθηκαν βίαια και τους έδιωξαν από το συρματόπλεγμα που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία» ανακοίνωσε σήμερα η λευκορωσική υπηρεσία φύλαξης συνόρων.

Κατά την ίδια πηγή, τέσσερις άνδρες, κουρδικής καταγωγής, εντοπίστηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων. Το Μινσκ δημοσιοποίησε πλάνα και εικόνες κοντά στο συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Λευκορωσία από την Πολωνία. Τρεις άνδρες εικονίζονται με αίμα στα χέρια και το πρόσωπο. Κατά τη Λευκορωσία τους ασκήθηκε βία από Πολωνούς συνοριοφύλακες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ