ΚΟΣΜΟΣ

Εκτάκτως συγκαλείται το ΣΑ του ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Εκτάκτως συγκαλείται το ΣΑ του ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας
EPA / RAMIL NASIBULIN/BELTA HANDOUT

Εκτάκτως συγκαλείται αύριο, Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπό το φως των σοβαρών διαστάσεων που προσλαμβάνει η τεχνητή -όπως καταγγέλεται από τις Βρυξέλλες- μεταναστευτική κρίση που έχει ενορχηστρώσει το καθεστώς της Λευκορωσίας στα σύνορα με την Πολωνία.

Σχετικό αίτημα υπέβαλαν από κοινού η Εσθονία, η Γαλλία και η Ιρλανδία.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η συνεδρίαση θα λάβει κεκλεισμένων των θυρών αύριο το απόγευμα.

Υπό δραματικές συνθήκες χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, παραμένουν στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, εν μέσω της εν εξελίξει υβριδικής επίθεσης -όπως καταγγέλλεται από τις Βρυξέλλες- του καθεστώς υπό τον Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, γνωστοποίησε, διά του εκπροσώπου του Στεφάν Ντουζαρίτς, ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στα σύνορα και πιστεύει πως «τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς ή να γίνονται αιτία έντασης μεταξύ κρατών».

«Επαναλαμβάνει [ο Αντόνιο Γκουτέρες] τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι η μετανάστευση και προσφυγικά ζητήματα αντιμετωπίζονται σε συμφωνία με τις ανθρωπιστικές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς ή να γίνονται αιτία έντασης μεταξύ κρατών» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να τηρούν το κράτος Δικαίου και να μην εισέρχονται σε μία εξίσωση προς τα κάτω όταν αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Αυτές οι δοκιμασίες απλά δεν αιτιολογούν αντανακλαστικές αντιδράσεις που έχουμε δει σε ορισμένα μέρη -την ανεύθυνη ξενοφοβική ρητορική, την ανέγερση τειχών, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό προσφύγων και μεταναστών» τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ένωση που βασίζεται στο κράτος Δικαίου, πρέπει και μπορεί να πράξει καλύτερα και αναφορικά με ζητήματα κράτους Δικαίου να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς άλλους» ανέφερε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Διαβάστε επίσης

ΕΕ: «Υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία - Εξετάζεται «δάκτυλος» Τουρκίας και Ρωσίας

Εικόνες από το προσφυγικό δράμα στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ