ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις τις αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία

Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις τις αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία
Η πρόεδρος της Κομισιόν απευθύνεται στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντησή της με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Τη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας την προσεχή εβδομάδα, αλλά και την εξέταση της επιβολής κυρώσεων σε βάρος αεροπορικών εταιρειών που ενέχονται στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς το Μινσκ, προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους κατόπιν της συνάντησής με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις Ντερ Λάιεν έρχονται ενόσω λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις η τεχνητή -όπως καταγγέλεται από τις Βρυξέλλες- μεταναστευτική κρίση που έχει ενορχηστρώσει η Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες σε μία «νεκρή» ζώνη εν μέσω σκληρού χειμερινού ψύχους.

Στο «ραντάρ» της ΕΕ βρίσκονται τα αεροδρόμια που χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να μεταφερθούν άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία και από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα, στο πλαίσιο του «υβριδικού πολέμου» του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο έναντίον της Ευρώπης.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η πιθανή εμπλοκή Ρωσίας και Τουρκίας, με τις πολωνικές αρχές να έχουν ήδη καταγγείλει την τουρκική κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines και την αντίστοιχη ρωσική Aeroflot για μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

Διαβάστε επίσης

ΕΕ: «Υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία - Εξετάζεται «δάκτυλος» Τουρκίας και Ρωσίας

«Πολύ σύντομα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν από την Ουάσινγκτον, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα αλλά και σε οντότητες, ενώ παράλληλα ανέφερε:

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιβάλουμε κυρώσεις σε αυτές τις αεροπορικές εταιρείες που διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων προς το Μινσκ και τα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας».

Η Turkish Airlines είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι συμμορφώνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σε όλες τις πτήσεις της, όπως μετέδωσε με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο αερομεταφορέας ελέγχεται από το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της χώρας, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, έβαλε δημόσια σήμερα την Τουρκία στο «κάδρο» της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία, λέγοντας ότι η Αγκυρα διαδραματίζει ρόλο στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στo Μινσκ.

Διαβάστε επίσης

«Δείχνει» (και) την Τουρκία για την προσφυγική κρίση ο Πολωνός πρωθυπουργός

Η απόφαση για τις νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στοχοθετήσει περίπου 30 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας και την αεροπορική εταιρεία Belavia.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε ισχύ κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος 116 Λευκορώσων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και τους δύο από τους γιους του. Προβλέπουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους και την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

«Είναι σημαντικό ο Λουκασένκο να κατανοήσει ότι η συμπεριφορά τους έχει ένα τίμημα» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παράλληλα ανέφερε πως αντιλαμβάνεται πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ετοιμάσει κυρώσεις κατά τις Λευκορωσίας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μπλοκάρει τις πτήσεις από την Μέση Ανατολή στην Λευκορωσία για να σταματήσει η ροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ από τα ανατολικά εξωτερικά σύνορα, επανέλαβε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός σχετικά με την κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα της χώρας του.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι έχει ήδη κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το κύμα μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι αυτή η υβριδική επίθεση κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ.

Ήδη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε επικοινωνία με τον Αραβικό Οργανισμό Αερομεταφορέων, τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας».

«Είχα μια ειλικρινή επικοινωνία με τον Αραβικό Οργανισμό Αερομεταφορέων μαζί με την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν. Το μήνυμα από την ΕΕ είναι σαφές: Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας.Βασιζόμαστε στην προληπτική προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών τώρα -αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σχοινάς.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει αποστολή στις χώρες διέλευσης και προέλευσης των μεταναστών, και στο πλαίσιο αυτής θα βρεθεί στο Αμπού Ντάμπι, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη, το Ερμπίλ, καθώς και την Άγκυρα.

«Πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να στείλουν ανθρώπους από τη Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία κι από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα» δήλωσε σχετικά σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως οι εικόνες που έρχονται από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία είναι «σοκαριστικές» και η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη.

Ζοζέπ Μπορέλ: Ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση μεταναστών - Ισχυρή διεθνής αντίδραση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέδωσε παράλληλα σήμερα ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται «στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» για να μπει τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ αναφέρει:

«Η ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς της Λευκορωσίας για πολιτικούς σκοπούς έχει λάβει νέα ανησυχητική διάσταση τις τελευταίες ημέρες. Ομάδες μεταναστών συνοδεύονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας προς τα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ με στόχο να εξαναγκάσουν τις παράνομες εισόδους».

«Αυτό δείχνει τον κυνισμό του καθεστώτος της Λευκορωσίας που αναζωπυρώνοντας την κρίση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση στη χώρα, όπου η βίαιη καταστολή και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και επιδεινώνονται» προσθέτει.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά το καθεστώς Λουκασένκο επειδή θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία ανθρώπων. Όχι μόνο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία έχει δεσμευτεί η Λευκορωσία» και συμπληρώνει ότι «τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες απαιτούν ισχυρή διεθνή αντίδραση και συνεργασία προκειμένου να λογοδοτήσει το καθεστώς της Λευκορωσίας για αυτές τις παραβιάσεις. Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να έχουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη-μέλη που πλήττονται από αυτήν την υβριδική επίθεση και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους έχουν πληγεί πιο άμεσα. Οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τις ενέργειές μας, ιδίως όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για να βάλουμε τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο. Αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον των πολιτών των χωρών καταγωγής. Επικροτούμε τις προσπάθειες χωρών, όπως το Ιράκ, που κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνεται.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση που χρηματοδοτείται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας μεταναστών, που οργανώνεται από το καθεστώς της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων με την επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων ώστε η ΕΕ να μπορεί να στοχεύσει όσους εμπλέκονται και συμβάλουν σε δραστηριότητες του καθεστώτος Λουκασένκο που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Θα συνεχίσουμε επίσης να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το καθεστώς εναντίον των πολιτών του και να εξετάζουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων και να υποστηρίζουμε τον λαό της Λευκορωσίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ