ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Μήνυμα υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών και της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Μήνυμα υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών και της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων
(Yoan Valat/Pool Photo via AP)

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της διεξαγωγής εκλογών και της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, απορρίπτοντας όλες τις ξένες παρεμβάσεις.

Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να αποσύρουν από τη Λιβύη «χωρίς καθυστέρηση» τους μισθοφόρους τους, η παρουσία των οποίων «απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.

«Έγινε πράγματι ένα πρώτο βήμα με τη χθεσινή ανακοίνωση (...) για αποχώρηση 300 μισθοφόρων» που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, υπογράμμισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει επίσης να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η παρουσία των οποίων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λιβύη, αλλά η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει μια αμοιβαία απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις στην τουρκική πλευρά αλλά η ρωσική πλευρά αναγνώρισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με αμοιβαίο τρόπο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι προετοιμασίες για τις εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος, το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό».

Οι ηγέτες που συνεδρίασαν σήμερα στο Παρίσι στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη προειδοποίησαν με κυρώσεις τα πρόσωπα τα οποία, στο εσωτερικό της χώρας ή εκτός αυτής, ενδεχομένως «προσπαθήσουν να εμποδίσουν, να αμφισβητήσουν ή να χειραγωγήσουν» τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διάσκεψης.

Οι ηγέτες καλούν επίσης οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες εκλογές στην ιστορία της χώρας, να είναι «δίκαιες», «χωρίς αποκλεισμούς» και «αξιόπιστες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Διάσκεψη για τη Λιβύη - Tην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων ζητά το κείμενο των συμπερασμάτων

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Λιβύη

Διάσκεψη για τη Λιβύη - Αναστασιάδης: Απαραίτητη η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων

Ο ΟΗΕ καλεί όλες τις πλευρές να «συμμετάσχουν» στην εκλογική διαδικασία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα όλα τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη να συμβάλουν στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη χώρα αυτή έπειτα από δέκα χρόνια χάους.

«Οι ατομικές φιλοδοξίες δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο στην ειρηνική μετάβαση στη Λιβύη. Καλώ όλες τις λιβυκές πλευρές να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών», δήλωσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του από απόσταση στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.

Οι Λίβυοι ηγέτες δηλώνουν ότι θα παραδώσουν την εξουσία

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε σήμερα ότι θα παραδώσει την εξουσία αν η εκλογική διαδικασία διεξαχθεί με «συναινετικό και δίκαιο τρόπο», μιλώντας μετά το πέρας της διάσκεψης κορυφής στο Παρίσι για τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του λιβυκού προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ ελ-Μένφι, ανέφερε από την πλευρά του ότι αν η εκλογική επιτροπή καταφέρει να διεξαγάγει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, ο ίδιος θα παραδώσει την εξουσία.

«Υπάρχει συναίνεση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε ο ελ-Μένφι στη συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ