ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Πολωνία: Στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με τη Λευκορωσία
AP Photo/Czarek Sokolowski, file

Πολωνός στρατιώτης που υπηρετούσε στα σύνορα με τη Λευκορωσία σκοτώθηκε σε πυροβολισμό από λάθος, στον οποίο ενεπλάκη πολωνικό όπλο, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της Πολωνίας.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, υπήρξε ένας πυροβολισμός από στρατιωτικό όπλο, ως αποτέλεσμα του οποίου πέθανε ο στρατιώτης, και στο συμβάν δεν ενεπλάκησαν τρίτα μέρη» αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του διοικητή της μονάδας του στρατιώτη που αναρτήθηκε στο Twitter από τον εκπρόσωπο Στανισλάβ Ζάριν.

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία εκφράζουν εδώ και ημέρες φόβους ότι ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη η η κρίση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας, στο πλαίσιο της τεχνητής προσφυγής κρίσης που έχει ενορχηστρώσει το καθεστώς Λουκασένκο υπό μορφή υβριδικής επίθεσης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η οποία και ετοιμάζεται να απαντήσει με νέες κυρώσεις.

Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία έχουν καταδικάσει «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», καταγγέλλοντας ότι το Μινσκ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «όπλο».

«Αυξάνει την πιθανότητα προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων, τα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν στον στρατιωτικό τομέα» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση εντός της εβδομάδας τα υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι έχει εξαπολύσει «υβριδική επίθεση» εναντίον της ενθαρρύνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Λευκορωσίας.

Tαυτόχρονα εξετάζεται «δάκτυλος» Ρωσίας και Τουρκίας, με την πολωνική κυβέρνηση να κατηγορεί ανοιχτά τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ενορχήστρωση της κρίσης και την Άγκυρα για συνεργασία με το λευκορωσικό καθεστώς στη μεταφορά των μεταναστών.

Την ίδια στιγμή, εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο συνόρων, οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε συνθήκες ψύχους.

Οι αρχές στην Πολωνία έχουν ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα το θάνατο τουλάχιστον επτά μεταναστών, ενώ και όσοι έχουν συρρεύσει στα σύνορα εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ