ΚΟΣΜΟΣ

Αντίδραση του ΝΑΤΟ ζητά η Πολωνία για την «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας

Αντίδραση του ΝΑΤΟ ζητά η Πολωνία για την «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας
Λιθουανός στρατιώτης περιπολεί κοντά στη μεθόριο της χώρας του με τη Λευκορωσία AP Photo/Czarek Sokolowski, file

«Συγκεκριμένα βήματα» εκ μέρους του ΝΑΤΟ προς επίλυση της προσφυγικής κρίσης που μαίνεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία ζητά ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, επισημαίνοντας ότι η χώρα του από κοινού με τη Λιθουανία και τη Λετονία προσανατολίζονται στην επίκληση του Άρθρου 4 της Συμμαχίας για έκτακτες διαβουλεύσεις.

Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν θεωρεί πως αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.

«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της Συμμαχίας» δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Χιλιάδες μεταναστών έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία, ελπίζοντας ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά καταλήγουν να έχουν παγιδευτεί στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι έχει ενορχηστρώσει τη μεταναστευτική κρίση στα εξωτερικά σύνορά της, ενθαρρύνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Λευκορωσίας.

Στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει με διευρυμένες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας -ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος αύριο, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία εκφράζουν εδώ και ημέρες φόβους ότι ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη η η κρίση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας.

Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία έχουν καταδικάσει «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», καταγγέλλοντας ότι το Μινσκ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «όπλο».

«Αυξάνει την πιθανότητα προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων, τα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν στον στρατιωτικό τομέα» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση εντός της εβδομάδας τα υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σημαντικός σύμμαχος του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε, εν τω μεταξύ σήμερα, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο συνέντευξη του Ρώσου προέδρου σε ρωσικό κρατικό κανάλι.

Ο Μοραβιέτσκι -ο οποίος και έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Πούτιν ότι ενέχεται στην πρόκληση της μεταναστευτικής κρίσης- δήλωσε από πλευράς του στο PAP ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ολικού κλεισίματος των συνόρων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την -από κοινού- κατασκευή ενός συνοριακού τείχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ