ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στο Λίβερπουλ - Η στιγμή της ανατίναξης του ταξί

Βρετανία: Τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στο Λίβερπουλ - Η στιγμή της ανατίναξης του ταξί
EPA / STRINGER

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη μέσα σε ταξί στην πόλη Λίβερπουλ πυροδοτήθηκε από επιβάτη, ο οποίος και σκοτώθηκε από την έκρηξη, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, η αστυνομία της Βρετανίας αναφορικά με το περιστατικό που χαρακτηρίζεται επίσημα πλέον τρομοκρατική ενέργεια.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως γνωρίζει την ταυτότητα του επιβάτη, αλλά δεν είναι σε θέση να τη δημοσιοποιήσει, ενώ χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» το περιστατικό και σημείωσε ότι το κίνητρο δεν είναι σαφές.

«Παρότι το κίνητρο αυτού του περιστατικού δεν έχει γίνει κατανοητό, δεδομένων όλων των συνθηκών, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ενέργεια και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας συνεχίζει την έρευνα» δήλωσε ο Ρας Τζάκσον της Αντιτρομοκρατικής.

Η έκρηξη σημειώθηκε χθες, Κυριακή, έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο στο Λίβερπουλ. Το όχημα που εξερράγη είναι ένα ταξί, το οποίο και τυλίχθηκε στις φλόγες στον χώρο προσωρινής στάθμευσης στην είσοδο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο οδηγός του ταξί, Ντέιβιντ Πέρι, θεώρησε ότι ο επιβάτης είχε ύποπτη συμπεριφορά και τον κλείδωσε μέσα στο ταξί προτού διαφύγει.

Ο οδηγός τραυματίστηκε από την έκρηξη και ο επιβάτης σκοτώθηκε.

«Ο οδηγός με τις ηρωικές προσπάθειές του κατάφερε να αποτρέψει αυτό που θα ήταν μια απόλυτα φρικτή καταστροφή» δήλωσε η δήμαρχος του Λίβερπου,λ Τζόαν Άντερσον στο BBC, επιβεβαιώνοντας ότι είχε «κλείσει τις πόρτες» του αυτοκινήτου.

Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση.

Ο επιβάτης του ταξί φαίνεται ότι είχε «κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό», ο οποίος προκάλεσε την έκρηξη, ανακοίνωσε ο Τζάκσον.

«Γνωρίζουμε ότι διεξάγονταν εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης σε πολύ κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο και ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11 π.μ. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να τα συσχετίσουμε, αλλά είναι μια παράμετρος της έρευνας που εξετάζουμε» επισήμανε.

Ο ίδιος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι με βάση όσα γνωρίζει ένας οδηγός της εταιρείας ταξί Delta επιβίβασε κάποιον στην λεωφόρο Ρούτλαντ, κοντά στο Σέφτον Παρκ.

«Ο επιβάτης ζήτησε να μεταβεί στο Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών. Καθώς το ταξί πλησίαζε το σημείο αποβίβασης μπροστά από το νοσοκομείο σημειώθηκε έκρηξη μέσα στο όχημα, το οποίο γρήγορα τυλίχθηκε στις φλόγες» επισήμανε ο Ρας Τζάκσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας 20 ετών, ένας 21, ένας 26χρονος και ένας 29χρονος συνελήφθησαν χθες στην περιοχή Κένσινγκτον του Λίβερπουλ και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Και οι τέσσερις ανακρίθηκαν από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ