ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις από τη Δύση για ρωσική πυραυλική δοκιμή

Έντονες αντιδράσεις από τη Δύση για ρωσική πυραυλική δοκιμή
NASA via AP

Δριμύτατη κριτική κατά της Ρωσίας για την «επικίνδυνη και ανεύθυνη» πυραυλική δοκιμή, που έθεσε σε κίνδυνο το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.

Η πυραυλική δοκιμή είχε ως αποτέλεσμα να ανατιναχθεί ρωσικός δορυφόρος, προκαλώντας συντρίμμια και αναγκάζοντας τους αστροναύτες του ISS να καταφύγουν για προστασία σε κάψουλες.

Ο σταθμός αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 7 αστροναύτες: Τέσσερις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Γερμανό και, σύμφωνα με το BBC, βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος 420 χιλιομέτρων.

«Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία απερίσκεπτα πραγματοποίησε μία δοκιμή καταστροφής δορυφόρου» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ. «Η δοκιμή έχει δημιουργήσει περισσότερα από 1.500 κομμάτια από συντρίμμια που είναι σε τροχιά και εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα “απορρίμματα” που τώρα απειλούν τα συμφέροντα όλων των εθνών» συμπλήρωσε.

Ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, δήλωσε εξοργισμένος με το περιστατικό. «Με την μακρά, φημισμένη ιστορία της στα διαστημικά ταξίδια είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Ρωσία έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο Αμερικανούς και άλλους ξένους αστροναύτες στον ISS αλλά ακόμη και τους δικούς της κοσμοναύτες» τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos υποβάθμισε το γεγονός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ