ΚΟΣΜΟΣ

Υποδοχή 2.000 προσφύγων ζητά η Λευκορωσία από την ΕΕ - Λύσεις για την κρίση αναζητά η Κομισιόν

Υποδοχή 2.000 προσφύγων ζητά η Λευκορωσία από την ΕΕ - Λύσεις για την κρίση αναζητά η Κομισιόν
Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τον επαναπατρισμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό δραματικές συνθήκες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα το Μινσκ ζητά από τις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ να υποδεχτούν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε σήμερα ότι η Κομισιόν θα πραγματοποιήσει «τεχνικές συνομιλίες» με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και με τις λευκορωσικές αρχές για να διευκολυνθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο επαναπατρισμός των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα.

Ο Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση με το καθεστώς Λουκασένκο, αλλά για «τεχνικές συνομιλίες». Υπενθυμίζεται ότι ο Ερίκ Μαμέρ ανακοίνωσε χθες βράδυ μέσω του twitter ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής συνεχίζει τις επαφές με τα 27 κράτη-μέλη σχετικά με την κρίση στα σύνορα της ΕΕ.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Λευκορωσία πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει τεχνικές συνομιλίες με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Λευκορωσία για τους επαναπατρισμούς.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και αν σε αυτές θα περιλαμβάνονται μέτρα κατά του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, Βelavia, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, απέφυγε να απαντήσει. Υπενθύμισε, απλώς ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στη διεύρυνση του πεδίου των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας ώστε να συμπεριληφθούν άτομα και οντότητες που συμμετέχουν σε αυτή την παράνομη και απάνθρωπη πρακτική εμπορίας ανθρώπων και εργαλειοποίησης των μεταναστών».

Ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών για το ποιος θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυρώσεων διεξάγονται με εμπιστευτικότητα και δεν μπορούν να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες πριν από την τελική συμφωνία.

Το Μινσκ ζητά από την ΕΕ να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες

Η Λευκορωσία θέλει από τη Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες και το Μινσκ θα στείλει 5.000 άλλους πίσω στις χώρες τους ώστε να διευθετηθεί η κρίση στα σύνορα με την Πολωνία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος Λουκασένκο συζήτησε την πρόταση με τη γερμανίδα καγκελάριο και πως η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε να την συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκπρόσωπος Ντάλια Έισμοντ συνόψισε την πρόταση ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους 2.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό. Εμείς αναλαμβάνουμε να διευκολύνουμε (κατά το δυνατόν και εφόσον το επιθυμούν) τους υπόλοιπους 5.000 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Το Βερολίνο δεν σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις αυτές. Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ, ιδιαίτερα καθώς η επιστροφή 5.000 από τους μετανάστες εξαρτάται από προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν υπάρχει ζήτημα να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Λουκασένκο.

Εκατοντάδες Ιρακινοί, που παρέμεναν επί εβδομάδες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, επιβιβάσθηκαν σήμερα σε μια πτήση επαναπατρισμού τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ναι, δυστυχώς μόνο περίπου 400 πρόσφυγες συμφώνησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Συνολικά, για να είμαι ακριβής, στο αεροπλάνο που αναχώρησε σήμερα υπήρχαν 374 επιβάτες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί πολίτες», δήλωσε η Έισμοντ.

«Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας, ενώ η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει ούτε μία υπόσχεσή της», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του προέδρου της Λευκορωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ