ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Νέο κύμα τρόμου μετά τον θάνατο στρατιώτη – Οι «ιδιαιτερότητες» που προκαλούν ανησυχία

Ιερουσαλήμ: Νέο κύμα τρόμου μετά τον θάνατο στρατιώτη – Οι «ιδιαιτερότητες» που προκαλούν ανησυχία
AP Photo/Mahmoud Illean

Μόλις λίγους μήνες διήρκεσε η ηρεμία στους δρόμους των ισραηλινών πόλεων μετά τη φονική επίθεση, την Κυριακή, στην αυλή του Τεμένους Αλ Άκσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία ένας 25χρονος στρατιώτης έχασε τη ζωή του και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν.

Η επίθεση στην Παλιά Πόλη έρχεται μόλις τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση με μαχαίρι, την περασμένη Τετάρτη, με δράστη έναν 16χρονο, ο οποίος τραυμάτισε δύο συνοριοφύλακες.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι θύτες εξουδετερώθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία.

Σύμφωνα με αναλυτές, το κλίμα έντασης που ενισχύεται στην Ιερουσαλήμ, με πιθανότητα να εξαπλωθεί περαιτέρω, ενισχύεται από την απόφαση των αρχών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να «ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους»με την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της οργάνωσης Χαμάς στην Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αποκαλώντας την «ηρωική επιχείρηση» και προειδοποιώντας «τον εγκληματικό εχθρό και την κυβέρνησή της να σταματήσουν τις επιθέσεις στη γη μας και στους ιερούς μας τόπους. [Το Ισραήλ] θα πληρώσει το τίμημα για τις ανομίες που διαπράττει».

Ωστόσο, οι πιο παρατηρητικοί εντόπισαν κάποιες ιδιαιτερότητες στα χαρακτηριστικά αυτής της επίθεσης.

Σε αντίθεση με πρόσφατα ένοπλα κρούσματα βίας, ο δράστης, ένας Άραβας με το όνομα Abu Shehadam δεν είναι εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας, αλλά ένας 42χρονος πατέρας δύο παιδιών και επίσημα ενταγμένος σε θρησκευτική οργάνωση που πρόσκειται ιδεολογικά στην Χαμάς, με σταθερή απασχόληση στον κλάδο της θρησκευτικής μέσης εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα στο ιεροδιδασκαλείο Αλ-Ρασιντίγιε της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, ήταν μέλος της ομάδας ιεροκηρύκων του Τεμένους Αλ-Άκσα και άλλων μουσουλμανικών ευκτήριων οίκων και διατηρούσε πλούσια κοινοφελή δράση υπέρ απόρων οικογενειών του κοινωνικού του περίγυρου.

Επίσης, εντύπωση κάνει το γεγονός ότι ο δράστης δεν χρησιμοποίησε μαχαίρι ή αυτοσχέδιο πιστόλι, που εύκολα μπορεί να προμηθευθεί κανείς στην Δυτική Όχθη.

Χρησιμοποίησε πιστόλι Beretta M112, που είναι διαθέσιμο στο εμπόριο. Το γεγονός μάλιστα, ότι η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά ταξίδεψαν στο εξωτερικό μόλις τρεις μέρες πριν την ημέρα της επίθεση και συνεχίζονται να βρίσκονται ακόμα στο εξωτερικό (σε χώρα, την οποία οι ισραηλινές διωκτικές αρχές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν ανακοινώνουν) ενισχύουν την εκδοχή ότι ο δράστης είχε προσχεδιάσει την πράξη του - και πιθανόν, η αιτία της φυγής των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του έγκειται στην αντίρρηση της συζύγου του να προβεί σε αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ