ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ECDC προς ΕΕ: Πάρτε επειγόντως μέτρα κατά της πανδημίας

Κορωνοϊός - ECDC προς ΕΕ: Πάρτε επειγόντως μέτρα κατά της πανδημίας
Για τον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) (AP Photo/Vadim Ghirda)

Για τον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμον δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία του που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, το ECDC, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θεωρούσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυμού, αλλά συνιστούσε να εξετασθεί η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα με εξασθενημένο ανοσιοποιητικό σύστημα, καθώς και η χρήση τους σε ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα.

Ακόμα, το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά λαμβάνονται υπόψιν στην λήψη αποφάσεων.

«Μαύρη» πρόβλεψη του ΠΟΥ για 2.000.000 νεκρούς από την πανδημία ως τον Μάρτιο στην Ευρώπη

Η έκκληση του ECDC γίνεται μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πως η ήπειρος μπορεί να θρηνήσει άλλους 700.000 νεκρούς έως τον Μάρτιο του 2002 -με το συνολικό αριθμό των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19 να ξεπερνά τα 2,2 εκατομμύρια.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις» ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Έως σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

Βάσει των δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, περνώντας από τους 2.100 στους 4.200 ημερησίως.

«Η κατάσταση, που συνδέεται με την Covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, είναι πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις» υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε και κάλεσε να υιοθετηθεί μια προσέγγιση «εμβόλιο συν», η οποία να συνδέει τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, τα μέτρα υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% την επίπτωση της ασθένειας. Μια γενίκευση της χρήσης της μέχρι 95% θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθούν περισσότεροι από 160.000 θάνατοι από σήμερα μέχρι την 1η Μαρτίου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι η προστασία, που προκαλείται από τον εμβολιασμό κατά των μολύνσεων και τις ήπιες μορφές της νόσου, μειώνεται», εξ ου και συνίσταται μία αναμνηστική δόση κυρίως για τους πιο ευάλωτους, περιλαμβανομένων των ανοσοκατεσταλμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ