ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωκοινοβούλιο «κηρύσσει πόλεμο» στους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner Group

Το Ευρωκοινοβούλιο «κηρύσσει πόλεμο» στους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner Group
«Η εταιρεία Wagner και άλλες ρωσικές εταιρείες ασφαλείας θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ενεργούν για λογαριασμό του ρωσικού κράτους» τονίζουν οι ευρωβουλευτές AP Photo/Jean-Francois Badias

Να διακόψουν κάθε σχέση με τους επίλεκτους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner Group, η οποία και διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις χώρες που έχουν προσφύγει στις υπηρεσίες της ρωσικής ιδωτικής εταιρείας μισθοφόρων.

Στο μη δεσμευτικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε σήμερα, Πέμπτη, με 585 ψήφους υπέρ, έναντι 40 κατά και 43 αποχών, οι ευρωβουλευτές «προτρέπουν επίμονα όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας Wagner και των συνεργαζόμενων με αυτή, ιδίως την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, να διακόψουν κάθε σχέση με την εταιρεία και τους υπαλλήλους της».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τα αποτρόπαια εγκλήματα» της εταιρείας.

Παρουσία των μισθοφόρων της Wagner έχει αναφερθεί στην Ουκρανία, τη Συρία, το Σουδάν και η Δύση φοβάται ότι έχουν επέμβει και στο Μαλί.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημοσιογράγοι καταγγέλλουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την Wagner και τους μισθοφόρους της για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στο εξωτερικό, κάτι που διαψεύδεται από το Κρεμλίνο.

«Η εταιρεία Wagner και άλλες ρωσικές εταιρείες ασφαλείας θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ενεργούν για λογαριασμό του ρωσικού κράτους» επιμένουν οι ευρωβουλευτές.

Στο κείμενο οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν επίσης την ανακοίνωση που έκανε στα μέσα Νοεμβρίου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, για επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία Wagner.

Ζητούν μεταξύ άλλων να απαγορευτεί στα μέλη της να ταξιδεύουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ