ΚΟΣΜΟΣ

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Εντοπίστηκε κρούσμα και στο Ισραήλ

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Εντοπίστηκε κρούσμα και στο Ισραήλ
Εκτός από το Ισραήλ, οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. AP Photo/Vadim Ghirda

Ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής της Covid-19 που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες σπεύδουν να κλείσουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής.

Μετά τη Βρετανία, και η Ιταλία ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ και η ΕΕ στο σύνολό της προβλέπεται να προβεί άμεσα στην ίδια κίνηση, όπως έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Μέχρι την εφαρμογή αυτής της οδηγίας, η Γερμανία, η οποία θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, θα επιτρέπει την μετακίνηση στο έδαφός της μόνο Γερμανών πολιτών από τη χώρα αυτή.

Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή B.1.1.529 σε σχετικά μικρούς αριθμούς στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική.

«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημιά που η απόφαση αυτή θα προκαλέσει τόσο στις βιομηχανίες του τουρισμού όσο και στις επιχειρήσεις και των δύο χωρών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ μετά την απόφαση της Βρετανίας.

Η Νότια Αφρική θα έρθει σε επαφή με τις βρετανικές αρχές για να προσπαθήσει να τις κάνει να επανεξετάσουν την απόφασή τους, προστίθεται στη δήλωση.

Η Νότια Αφρική έχει ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση σήμερα της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να εξετάσει τη νέα παραλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ