ΚΟΣΜΟΣ

Μαγιορκίνης για «μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα

Μαγιορκίνης για «μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα
Η νέα μετάλλαξη θα ονομασθεί παραλλαγή υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation) #CNNgrNews ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανάρτηση για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη έκανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι «νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» για τη «μετάλλαξη της Μποτσουάνα», που έχει λάβει την κωδική ονομασία B.1.1.529.

Τονίζει ωστόσο ότι «το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα».

Ο καθηγητής εκτιμά μάλιστα ότι σύντομα η νέα μετάλλαξη θα ονομασθεί παραλλαγή υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation).

«Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κρούσμα της νέα μετάλλαξης και στο Ισράηλ - Ανησυχία στην Ευρώπη

Ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής της Covid-19 εντοπίστηκε και στο Ισραήλ.

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες σπεύδουν να κλείσουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής.

Μετά τη Βρετανία, και η Ιταλία ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ και η ΕΕ στο σύνολό της προβλέπεται να προβεί άμεσα στην ίδια κίνηση, όπως έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή B.1.1.529 σε σχετικά μικρούς αριθμούς στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ