ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Ζελένσκι: Ουκρανοί και Ρώσοι σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον μου

Ουκρανία - Ζελένσκι: Ουκρανοί και Ρώσοι σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον μου
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι μια ομάδα Ουκρανών και Ρώσων σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον του στις αρχές Δεκεμβρίου Aaron Chown/Pool Photo via AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι μια ομάδα Ουκρανών και Ρώσων σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον του στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι το πραξικόπημα σχεδιαζόταν για την 1η ή 2η Δεκεμβρίου και πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στην κατοχή τους ηχογραφημένες συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων συνωμοτών που συζητούσαν το σχέδιο.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν και Ρώσοι, που προσπαθούσαν να παρασύρουν τον επιχειρηματία μεγιστάνα Ρινάτ Αχμέτοφ να συμμετάσχει σε ένα πραξικόπημα.

«Έχουμε προκλήσεις όχι μόνο από τη Ρωσική Ομοσπονδία και πιθανή κλιμάκωση - έχουμε μεγάλες εσωτερικές προκλήσεις. Έλαβα πληροφορίες ότι θα γίνει πραξικόπημα στη χώρα μας στις 1-2 Δεκεμβρίου», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Ερωτώμενος ωστόσο, αν πίστευε ότι το Κρεμλίνο ήταν πίσω από αυτό, ο Ζελένσκι, αρνήθηκε να πει. «Λυπάμαι δεν μπορώ να μιλήσω γι’αυτό», απάντησε στους δημοσιογράφους.

Μίλησε, ωστόσο, εκτενώς για απειλή ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης και είπε ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για αυτό.

«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο των συνόρων μας και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κλιμάκωση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν είχε ποτέ σχέδια να λάβει μέρος. Γενικά, η Ρωσία δεν εμπλέκεται ποτέ σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο Ουκρανός μεγαλοεπιχειρηματίας Ρινάτ Αχμέτοφ κατηγόρησε τον Ζελένσκι, ότι διαδίδει ένα «απόλυτο ψέμα». «Οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με προσπάθειες να με εμπλέξουν σε κάποιο είδος πραξικοπήματος είναι ένα απόλυτο ψέμα», δήλωσε ο Αχμέτοφ προσθέτοντας: «Είμαι εξοργισμένος με τη διάδοση αυτού του ψεύδους, ανεξάρτητα από τα κίνητρα του προέδρου. Η θέση μου ήταν και θα είναι σαφής και οριστική: μια ανεξάρτητη, δημοκρατική και ενωμένη Ουκρανία με την Κριμαία και την περιοχή της πατρίδας μου, το Ντονμπάς. Οι πράξεις μου ανταποκρίνονται στα λόγια μου».

Συνοριακοί ελιγμοί

Εδώ και εβδομάδες, δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Μόσχας στα ουκρανικά σύνορα -με τις ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

«Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου [Βλαντιμίρ] Πούτιν, αλλά ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σενεγάλη την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στις ρωσικές στρατιωτικές εισβολές, αναγνωρισμένες ή μη, σε γειτονικές χώρες.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, ταξίαρχος Κυρίλο Μπουντάνοβ, δήλωσε στην αμερικανική αμυντική εφημερίδα Military Times ότι η Ρωσία αυξάνει τα επίπεδα στρατευμάτων και τα οπλικά συστήματα στην Κριμαία για μια επίθεση που θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια να εισβάλει στην Ουκρανία, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες για «υστερία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ