ΚΟΣΜΟΣ

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα» - ΕΜΑ: «Πρόωρη» μια προσαρμογή του εμβολίου στη νέα παραλλαγή

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα» - ΕΜΑ: «Πρόωρη» μια προσαρμογή του εμβολίου στη νέα παραλλαγή
«Είναι πρόωρο να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί η παραλλαγή που αναδύεται», δήλωσε για την μετάλλαξη Μποτσουάνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων AP Photo / Jerome Delay, File

Η πρόβλεψη για μια προσαρμογή των εμβολίων στην νέα «μετάλλαξη Μποτσουάνα», είναι «πρόωρη», σχολίασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αναφορικά με τη νέα ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

«Είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Υπό την ονομασία προς το παρόν B.1.1.529, η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και με πολλαπλές μεταλλάξεις είναι δυνητικά πολύ μεταδοτική, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που βλέπουν σε αυτήν τα σημάδια ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή από τη νότια Αφρική

Το νέο στέλεχος σύμφωνα με το Bloomberg, θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες, επιβαρύνοντας τα ήδη εξαιρετικά πιεσμένα συστήματα υγείας, καθώς ίσως είναι άτρωτο απέναντι στην ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια και περιπλέκουν τις προσπάθειες για εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών και των συνόρων.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

1. Τι διαφορετικό έχει αυτή η παραλλαγή;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το B.1.1.529 φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα του, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος. Είναι επίσης αυτή που στοχεύουν τα εμβόλια. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν αν είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα από τις ήδη γνωστές παραλλαγές.

2. Από πού προήλθε;

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο εικασίες. Ένας επιστήμονας του Ινστιτούτου Γενετικής UCL στο Λονδίνο δήλωσε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ατόμου με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ενδεχομένως από ασθενή με HIV/AIDS που δεν είχε λάβει θεραπεία. Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που νοσούν με HIV, τους περισσότερους στον κόσμο. Η παραλλαγή Βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προέρχεται από άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

3. Πόσο διαδεδομένη είναι;

Από την Πέμπτη είχαν εντοπιστεί σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων μολύνσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στη νοτιοαφρικανική επαρχία που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον Τούλιο ντε Ολιβέιρα, καθηγητή βιοπληροφορικής που διευθύνει ιδρύματα γονιδιακής αλληλουχίας σε δύο νοτιοαφρικανικά πανεπιστήμια.

Στη γειτονική Μποτσουάνα, οι αξιωματούχοι κατέγραψαν τη Δευτέρα τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε σε άτομο που βρισκόταν σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου απέναντι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα αυτή η νέα παραλλαγή, φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, καθώς σε λιγότερο από 2 εβδομάδες κυριαρχεί πλέον σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις – συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα – που έπληξαν τη Νότα Αφρική, με το μεγαλύτερο ποσοστό της να παραμένει ανεμβολίαστο.

4. Πώς αντέδρασαν οι χώρες;

Η είδηση για τη νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει «σεισμό» τόσο στις χώρες όσο και στις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές που αφορούν τα ταξίδια στην Ασία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση. Χώρες όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη έσπευσαν να ανακοινώσουν απαγορεύσεις πτήσεων από αφρικανικές χώρες με στόχο το μπλοκάρισμα της εξάπλωσης της μετάλλαξης στο έδαφός τους. Η Αυστραλία δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να αυστηροποιήσει τους συνοριακούς κανόνες για τους ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ενώ η Ινδία ενίσχυσε τον έλεγχο των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

5. Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη;

Είναι σχετικά νωρίς για μία τέτοια εκτίμηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερες από 100 ολόκληρες γονιδιωματικές αλληλουχίες της νέας παραλλαγής, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το χρόνο που απαιτείται για τη μελέτη της, καθώς και το πόσο καλά λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια στην καταπολέμησή της. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, με τις αλλαγές να κάνουν τον ιό άλλοτε πιο αδύναμο ή άλλοτε πιο επιδέξιο στο να αποφεύγει τα αντισώματα και να μολύνει τον άνθρωπο.

6. Τι πρέπει να προσέξουμε στη συνέχεια;

Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνάντηση την Παρασκευή για να συζητήσει το B.1.1.529 και να αποφασίσει αν θα χαρακτηριστεί επίσημα ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Εάν το κάνει, θα λάβει ένα όνομα με ελληνικό γράμμα σύμφωνα με το σύστημα ονοματοδοσίας του ΠΟΥ, πιθανότατα το γράμμα “nu” (ΝΙ). Οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα λάβουν επίσης μέτρα για τους ελέγχους στα σύνορα και τα ταξίδια ως απάντηση στην είδηση της παραλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ