ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Αθώα η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Αργεντινή: Αθώα η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής καταγγέλλει πως υφίσταται πολιτικό διωγμό AP Photo/Natacha Pisarenko, File

H πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, καθώς και τα δύο παιδιά της, η Φλορένσια και ο Μάξιμο, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα με την ονομασία Los Sauces από το όνομα μιας οικογενειακής επιχείρησης ακινήτων.

Σύμφωνα με εισαγγελικούς λειτουργούς, από τον Ιανουάριο του 2009 ως τον Μάρτιο του 2016, η πρώην πρόεδρος (2007-2015), στην οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2017 στο πλαίσιο τη υπόθεσης, είχε δημιουργήσει «σύστημα ανακύκλωσης κεφαλαίων παράνομης προέλευσης μέσω της Los Sauces».

Ωστόσο, η δικαιοσύνη έκρινε ανεπαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

Η πρώην πρόεδρος, που βρέθηκε αντιμέτωπη με διώξεις για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, καταγγέλλει πως υφίσταται πολιτικό διωγμό.

Έχει απαλλαγεί για κάποιες υποθέσεις στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά κατά τη διάρκεια των δύο θητειών της, μολαταύτα αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες.

Από το 2003 ως το 2015, η Φερνάντες και ο σύζυγός της Νέστορ Κίρσνερ, πρόεδρος από το 2003 ως τον θάνατό του το 2007, καθώς και μέλη της κυβέρνησής τους, έχουν κατηγορηθεί πως έλαβαν δωροδοκίες ύψους 160 εκατ. δολαρίων από επιχειρηματίες με αντάλλαγμα την ανάθεση κρατικών συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Εξάλλου, η δικαιοσύνη της λατινοαμερικάνικης χώρας απάλλαξε την Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ στις αρχές Οκτωβρίου για την υπόθεση της υποτιθέμενης συγκάλυψης του ενδεχόμενου ρόλου του Ιράν στην επίθεση εναντίον κέντρου της εβραϊκής κοινότητας της Αργεντινής στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, το 1994, τρομοκρατική ενέργεια με απολογισμό 85 νεκρούς και 300 τραυματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ