ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη 'Ομικρον: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους ετοιμάζει η Βρετανία

Μετάλλαξη 'Ομικρον: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους ετοιμάζει η Βρετανία
Tο 88% των Βρετανών πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως. AP Photo/Matt Dunham, File

Προς την κατεύθυνση χορήγησης ενισχυτικής δόσης κατά της COVID-19 σε όλους κινείται η Βρετανία, η οποία έχει ήδη εντοπίσει κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στο έδαφός της. 

Η κυβέρνηση της Σκοτίας ανακοίνωσε σήμερα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής. Οι ασθενείς δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών και, όπως φαίνεται, μολύνθηκαν μέσα στην κοινότητα, σύμφωνα με το BBC.

Η κυβέρνηση της χώρας προσανατολίζεται στην επέκταση της τρίτης δόσης, όπως δήλωσε σήμερα μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τους εμβολιασμούς στη Βρετανία, ενόψει της αναμενόμενης απόφασης για το εάν θα επεκταθούν και θα χορηγηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι ενισχυτικές δόσεις.

«Αναπόφευκτα, στον καθένα θα προσφερθεί ενισχυτική», δήλωσε στο BBC ο Άντονι Χάρντεν, αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινής Επιτροπής για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI).

«Αλλά αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει με σωστή σειρά ούτως ώστε αυτοί που είναι περισσότεροι ευπαθείς για αυτή τη μόλυνση να μπορούν να λάβουν ενίσχυση και τα επίπεδα φυσικής ανοσίας τους να μπορούν να αυξηθούν».

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 37.681 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 51 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 144.775 ανθρώπους επί συνόλου 10.146.915 μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Tο 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 30% του πληθυσμού-στόχου.

Νέα μέτρα από αύριο

Εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας σε διεθνές επίπεδο για την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού, που εξαπλώνεται, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε εξάλλου χθες νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ αύριο Τρίτη.

Στο εξής η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς, ενώ στα σχολεία, ορισμένοι μαθητές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους.

Από την 30ή Νοεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ