ΚΟΣΜΟΣ

Μάγχη: Να ανοίξει νόμιμη οδό μετανάστευσης καλεί τη Βρετανία η Γαλλία

Μάγχη: Να ανοίξει νόμιμη οδό μετανάστευσης καλεί τη Βρετανία η Γαλλία
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζεράλ Ντερμανέν κατά την ευρωπαϊκή διάσκεψη της Κυριακής στο Καλαί Francois Lo Presti/ Pool Photo via AP

Να «ανοίξει νόμιμη οδό μετανάστευσης» και να «αναλάβει τις ευθύνες της» καλεί τη Βρετανία η Γαλλία διά στόματος του επικεφαλής διπλωματίας Ζεράλ Νταρμανέν, την επομένη της διακυβερνητικής διάσκεψης στο Καλαί που διεξήχθη στη σκιά της πλέον πολύνεκρης προσφυγικής τραγωδίας φέτος στη Μάγχη -και χωρίς να προσκληθεί η βρετανική κυβέρνηση.

«Πρέπει η Βρετανία να δημιουργήσει τη δυνατότητα νόμιμης πρόσβασης για τους μετανάστες· σήμερα οι άνθρωποι που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία δεν έχουν άλλο τρόπο παρά να διασχίσουν τη Μάγχη» δήλωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν μιλώντας στο δίκτυο BFM/RMC.

«Επειδή δεν υπάρχει νόμιμη οδός για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Βρετανία και επειδή εκεί δεν υπάρχουν ταυτότητες, υπάρχει αυτό το ρεύμα» σημείωσε.

«Τι να κάνουμε με τους Βρετανούς; Ας αλλάξουν τη νομοθεσία τους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι στη Βρετανία κατατίθενται 30.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου ετησίως, ενώ στη Γαλλία περίπου 150.000.

«Είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσω» με τους Βρετανούς «με τον όρο ότι θα έχουμε μια κανονική σχέση και θα κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος» σχολίασε ο Νταρμανέν, διαβεβαιώνοντας εξάλλου ότι συνομιλεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του Πρίτι Πατέλ «σχεδόν κάθε ημέρα».

Για σήμερα, Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας με θέμα το μεταναστευτικό, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διευκρίνισε ο Νταρμανέν.

Οι συμμετέχοντες στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύσκεψη στο Καλαί συμφώνησαν χθες, Κυριακή, «να βελτιώσουν την κοινή τους συνεργασία με τη Βρετανία» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι αρμόδιοι για τη μετανάστευση υπουργοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Θεμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της Europol και της Frontex.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι αξιωματούχοι «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών», ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη «να βελτιωθεί η συνεργασία με τη Βρετανία»

Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν ελήφθησαν πέραν της ανάπτυξης αεροσκάφους της Frontex για να επιτηρεί τη βόρεια ακτογραμμή της Γαλλίας.

Αποκλεισμός της Βρετανίας από τη διάσκεψη

Η Βρετανία αποκλείστηκε από τη διάσκεψη στο Καλαί εξαιτίας της οργής που πυροδότησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να απευθύνει επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν μέσω... Twitter, στην οποία εν είδει τελεσιγράφου καλούνταν το Παρίσι να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φθάνουν στη Βρετανία από τη Μάγχη κα να οργανωθούν κοινές αστυνομικές περιπολίες στα βόρεια παράλια της Γαλλίας.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Τζόνσον θεώρησαν την ανοιχτή επιστολή ως σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί περαιτέρω η διαμάχη με τη Γαλλία, ενώ στην ίδια την Βρετανία σχολιαστές «υπενθύμισαν» στον Μπόρις Τζόνσον ότι μετά το Brexit η υποχρέωση των άλλων μελών της ΕΕ να δέχονται πίσω πρόσφυγες δεν ισχύει πια.

Η μεγάλη απούσα από τη σύνοδο, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ, ανέφερε πάντως μέσω ανάρτησης στο Twitter ότι αυτή την εβδομάδα θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, «ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στη Μάγχη».

Η ίδια ανέφερε ότι ξεκίνησε ήδη από χθες, Κυριακή, τις επαφές συνομιλώντας με την Ολλανδή ομόλογό της, Άνκιε Μπρέκερς Νολς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ