ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - Μπουρλά: Το χάπι της Pfizer δεν επηρεάζεται - Εμβόλιο σε 100 ημέρες

Μετάλλαξη Όμικρον - Μπουρλά: Το χάπι της Pfizer δεν επηρεάζεται - Εμβόλιο σε 100 ημέρες
«Μπορούμε να έχουμε εμβόλιο σε λιγότερο από 100 ημέρες» δηλώνει ο Άλμπερτ Μπουρλά εν μέσω παγκόσμιου συναγερμού για την παραλλαγή Όμικρον AP Photo/Giannis Papanikos, File

Τη βεβαιότητά του ότι το αντιικό χάπι που έχει αναπτύξει η Pfizer για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19 θα καλύπτει τη νέα παραλλαγή Όμικρον εκφράζει ο διεθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, μέσω της συχνότητας του CNBC, λέγοντας παράλληλα πως εφόσον χρειαστεί θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από 100 ημέρες εμβόλιο κατά του νέου στελέχους.

«Τα καλά νέα είναι ότι σε ό,τι αφορά τη θεραπεία μας, σχεδιάστηκε με γνώμονα ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις εμφανίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα. Συνεπώς, αυτό μου δίνει υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η εκ του στόματος χορηγούμενη θεραπεία δεν θα επηρεαστεί από αυτό τον ιό» δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ως προς τη νέα παραλλαγή Όμικρον, που έχει οδηγήσει σε παγκόσμιο συναγερμό, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ανέφερε ότι περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα εντός των επόμενων εβδομάδων προκειμένου να εξακριβωθεί ο πιθανός αντίκτυπος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως, εφόσον χρειαστεί, η ανάπτυξη ενός νέους εμβολίου έναντι της συγκεκριμένης παραλλαγής θα είναι δυνατή σε λιγότερο από 100 ημέρες.

«Δεν νομίζω πως το αποτέλεσμα θα είναι ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι, κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμη, ότι προστατεύουν λιγότερο» ανέφερε.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά επισήμανε ότι η σχετική έρευνα για την παρασκευή νέου εμβολίου, εφόσον τελικά χρειστεί, έχει ξεκινήσει ήδη.

«Έχουμε καταστήσει πολλές φορές σαφές ότι θα μπορούμε να έχουμε εμβόλιο σε λιγότερο από 100 ημέρες» δήλωσε ο Μπουρλά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε έτοιμα εμβόλια κατά για τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα οποία τελικά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν γιατί το αρχικό εμβόλιο παρέμεινε αποτελεσματικό έναντι των συγκεκριμένων μεταλλάξεων.

Στα 80 εκατομμύρια «ανεβαίνουν» οι δόσεις του Paxlovid

Σχετικά με το χάπι κατά του κορωνοϊού με την εμπορική ονομασία Paxlovid, η Pfizer προσδοκά πλέον να παράγει 80 εκατομμύρια δόσεις -ποσότητα μεγαλύτερη της προγενέστερης πρόβλεψης περί 50 εκατομμυρίων.

«Μπορούμε αμέσως τώρα να δεσμευτούμε για 80 εκατομμύρια δόσεις [...] χάρη στη μονάδα παραγωγής μας» ανέφερε ο Μπουρλά στη συνέντευξή του στο CNBC.

Στις αρχές Νοεμβρίου η Pfizer είχε ανακοινώσει ότι επεδίωκε την παρασκευή 180.000 δόσεων έως το τέλος του έτους και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του επόμενου έτους, από τις οποίες 21 εκατομμύρια κατά το πρώτο μισό του 2022.

Η Pfizer υπέβαλε αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του Paxlovid την περασμένη εβδομάδα μετά την αναφορά στοιχείων που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό κατά 89% στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Μιλώντας πρόσφατα στο CNNi για το χάπι κατά του κορωνοϊού, ο Άλμπερτ Μπουρλά είχε δηλώσει ότι «θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές».

Σημειώνοντας πως το χάπι αφορά τους ήδη νοσούντες, ο Αλμπερτ Μπουρλά υπογράμμισε πως παρά την ισχυρή αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει το φάρμακο, πρωταρχικό όπλο παραμένει ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ