ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία - «Μαζί Πολίτες»: Πέντε κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τον Μακρόν

Γαλλία - «Μαζί Πολίτες»: Πέντε κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τον Μακρόν
Στόχος η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές του Απριλίου Ludovic Marin, Pool photo via AP

«Μαζι Πολίτες» είναι η ονομασία του νέου κινήματος στη Γαλλία που συναθροίζει πέντε κόμματα προσφιλή προς τον Εμανουέλ Μακρόν, η ίδρυση του οποίου ανακοινώνεται στη μυθική αίθουσα της Μιτιαλιτέ (Maison de Mutualité). Δεν πρόκειται ωστόσο για ένα νέο κόμμα, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να γίνουν μέλη, αλλά ένα είδος συνεταιρισμού ή συμμαχίας.

Στο «Μαζί Πολίτες» συμμετέχουν το κόμμα της πλειοψηφίας LREM, το κεντρώο MODEM του Φρανσουά Μπαϊρού, το νεοσύστατο HORIZONS του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, καθώς επίσης και τα μικρότερα κόμματα AGIR με τάση προς τα δεξιά και το «Εδάφη Προόδου», το οποίο κλίνει προς τα αριστερά, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Διπλός ο στόχος της συμμαχίας

Η πρωτοβουλία ανήκει στον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, του οποίου η αρχική του ιδέα ήταν η ίδρυση ενός νέου κόμματος. Σκόνταψε όμως στην αντίδραση του Εντουάρ Φιλίπ, που στις αρχές του μήνα ίδρυσε το δικό του κόμμα Horizons (Ορίζοντες).

Διπλός μοιάζει να είναι ο στόχος της συμμαχίας «Μαζί Πολίτες»: Καταρχάς η νίκη του Μακρόν στις προεδρικές του Απριλίου. Η αιφνιδιαστική εισβολή στην πολιτική σκηνή του ακροδεξιού Ερικ Ζεμούρ έχει ταράξει τα νερά, παρά τα πολλαπλά επεισόδια εις βάρος του τελευταία κατά τις συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υποψηφιότητα Ζεμούρ για την προεδρία αναμένεται άμεσα, πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Πιο σημαντικός όμως θα είναι ο ρόλος της συμμαχίας στις βουλευτικές του Ιουνίου που θα ακολουθήσουν. Στόχος θα είναι η εξασφάλιση σε κάθε εκλογική περιφέρεια μιας και μοναδικής υποψηφιότητας από τα 5 κόμματα.

Η συμμαχία «Μαζί Πολίτες» θα διοικείται από μία εκτελεστική επιτροπή γύρω από τέσσερις προσωπικότητες: Του προέδρου της Βουλής Ρισάρ Φεράν, του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του νυν πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ