ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία προς Δύση: Αποτρέψτε εισβολή της Ρωσίας - Συγκεντρώνει στρατό ο Πούτιν

Ουκρανία προς Δύση: Αποτρέψτε εισβολή της Ρωσίας - Συγκεντρώνει στρατό ο Πούτιν
Το ενδεχόμενο εισβολής «ζυγίζει» ο Πούτιν έχοντας «κυκλώσει» την Ουκρανία με 115.000 στρατιώτες, άρματα και συστοιχίες πυροβολικού AP Photo/Elena Ignatyeva

Να δράσουν γρήγορα για να αποτρέψουν πιθανή εισβολή της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να συμβεί «εν ριπή οφθαλμού», καλεί τους συμμάχους της η Ουκρανία εν μέσω μεγάλης συγκέντρωσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά της.

«Είναι προτιμότερο να δράσουμε τώρα, παρά αργότερα» για «να συγκρατηθεί η Ρωσία» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας.

Κατά τον ίδιον, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 115.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία, στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014 καθώς και στα εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πολύ σοβαρό. Η Ρωσία ανέπτυξε μεγάλη στρατιωτική δύναμη κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται άρματα, συστοιχίες πυροβολικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις» ανέφερε.

Υπό αυτό το πλαίσιο, μία ρωσική επίθεση θα μπορούσε να γίνει «κυριολεκτικά εν ριπή οφθαλμού», δήλωσε ο Ντμίτρο Κούλεμπα.

Διαβάστε επίσης

Ζεσταίνει τις «πολεμικές μηχανές» ο Πούτιν «ζυγίζοντας» εισβολή στην Ουκρανία

Σε περίπτωση επίθεσης, η Ουκρανία «θα αντιδράσει» προειδοποίησε. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφός μας. Η χώρα μας έχει γίνει πολύ πιο ανθεκτική και ο στρατός μας ασύγκριτα πιο ισχυρός απ' ότι ήταν το 2014» ανέφερε.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζουν διαρκώς ανησυχία για τις μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι πολλαπλασιάζουν τις «προκλήσεις».

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ - Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ

Οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις θα τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Λετονία αύριο, Τρίτη, και την Τετάρτη.

Στη σύνοδο θα μετάσχει και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, για να εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η «ασυνήθιστη» ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, με άρματα, πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «πολύ ανησυχητική για πολλούς λόγους» και ιδίως «επειδή δεν προκλήθηκε και δεν εξηγείται».

«Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι ότι πρέπει να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση, να μειώσει τις εντάσεις και να επιδείξει διαφάνεια» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αν η Μόσχα «αποφασίσει να προσφύγει στη βία, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες».

Διαβάστε επίσης

ΕΕ και ΝΑΤΟ «συμπράττουν» απέναντι στις υβριδικές απειλές Ρωσίας και Λευκορωσίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ