ΚΟΣΜΟΣ

Τα Μπαρμπέιντος αποχαιρέτησαν τη βασίλισσα Ελισάβετ: Η Ριάνα και ο πρίγκιπας Κάρολος στην τελετή

Τα Μπαρμπέιντος αποχαιρέτησαν τη βασίλισσα Ελισάβετ: Η Ριάνα και ο πρίγκιπας Κάρολος στην τελετή
ΑP Photo

Τα εξωτικά νησιά της Καραϊβικής Μπαρμπέιντος, με μια πολύχρωμη τελετή αποχαιρέτησαν τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία πλέον δεν είναι η αρχηγός του κράτους.

Το νησί της Καραϊβικής έκοψε μετά από 396 χρόνια τους τελευταίους δεσμούς με τη βρετανική μοναρχία, με μία τελετή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου, στην οποία παρέστη ο πρίγκιπας Κάρολος, ενώ κατά τη διάρκειά της η Ριάνα ανακηρύχθηκε εθνική ηρωίδα.

Τα μεσάνυχτα, έγινε η υποστολή της σημαίας που αντιπροσωπεύει τη μονάρχη, στην πλατεία Ηρώων στο Μπριτζτάουν και ανακοινώθηκε η μετάβαση των Μπαρμπέιντος στο νέο συνταγματικό καθεστώς. Η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της για αυτή τη «μνημειώδη» ημέρα και έστειλε της ευχές της στο λαό του νησιού.

«Επισκέφθηκα για πρώτη φορά την όμορφη χώρα σας τις παραμονές της ανεξαρτησίας το 1966 και είμαι πολύ ικανοποιημένη που ο γιος μου είναι μαζί σας σήμερα. Από τότε, ο λαός των Μπαρμπέιντος έχει σημαντική θέση στην καρδιά μου», ανέφερε η μονάρχης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία χώρα η οποία δικαίως είναι υπερήφανη για την έντονη κουλτούρα της και τη φυσική ομορφιά της, που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, σημείωσε τη συνεργασία των δύο χωρών, βασισμένη σε κοινές αξίες, για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. «Επίσης, είναι πηγή μεγάλης ικανοποίησης ότι τα Μπαρμπέιντος παραμένουν ενεργά στην Κοινοπολιτεία και ανυπομονώ για τη συνέχιση της φιλίας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς μας», συμπλήρωσε.

«Καθώς γιορτάζετε αυτή τη μνημειώδη ημέρα, στέλνω σε όλους τους πολίτες των Μπαρμπέιντος τις θερμότερες ευχές μου για ευτυχία, ειρήνη και ευημερία στο μέλλον», κατέληξε το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ακολούθησε η ορκωμοσία της Προέδρου της χώρας, Σάντρα Μέισον, έπεσαν 21 πυροβολισμοί και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος. Σε όλο το νησί είχαν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες, προκειμένου οι πολίτες να παρακολουθήσουν την τελετή.

@ΑP Photo

«Η δημοκρατία των Μπαρμπέιντος σάλπαρε στο παρθενικό ταξίδι της», δήλωσε η πρώτη πρόεδρος της χώρας. «Η χώρα μας πρέπει να κάνει μεγάλα όνειρα και να μάχεται να τα υλοποιήσει», συμπλήρωσε.

«Η δημιουργία αυτής της δημοκρατίας αποτελεί μια νέα αρχή», είπε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος έφτασε την περασμένη Κυριακή στο νησί, προκειμένου να παραστεί στην τελετή. «Από τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος μας και τη φρικτή θηριωδία της δουλείας, που έχει κηλιδώσει για πάντα την ιστορία μας, οι άνθρωποι αυτού του νησιού χάραξαν το μονοπάτι τους με εξαιρετικό σθένος», συμπλήρωσε.

Παρούσα στην τελετή ήταν και η Ριάνα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μπαρμπέιντος. Η σταρ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της τελετής και ανακηρύχθηκε εθνική ηρωίδα.

Τα Μπαρμπέιντος ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Βρετανία τον Νοέμβριο του 1966, πάνω από τρεις αιώνες από τη στιγμή που Άγγλοι έφτασαν εκεί και μετέτρεψαν το νησί σε μια πλούσια αποικία ζάχαρης, βασισμένοι στη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων Αφρικανών σκλάβων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ