ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο καλεί Πούτιν να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Λουκασένκο καλεί Πούτιν να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο έδαφος της Λευκορωσίας υπήρχαν δεκάδες φορτία για στρατηγικούς διηπειρωτικούς πυραύλους Topol και πάνω από χίλιες τακτικές πυρηνικές κεφαλές Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Σε συνέχεια της «υβριδικής επίθεσης» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενορχήστρωση τεχνητής προσφυγικής κρίσης στα εξωτερικά της σύνορα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δηλώνει πως θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία εάν το ΝΑΤΟ μετακινήσει τις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ από τη Γερμανία στην ανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο αναγνωρίζει για πρώτη φορά την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, και προαναγγέλλει επίσκεψη από κοινού με τον Πούτιν.

«Θα προτείνω στον Πούτιν να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία» δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria αναφορικά με την πιθανότητα μετακίνησης ανάλογων όπλων από το ΝΑΤΟ στην Πολωνία. «Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο στο έδαφος της Λευκορωσίας» σημείωσε.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο έδαφος της Λευκορωσίας υπήρχαν δεκάδες φορτία για στρατηγικούς διηπειρωτικούς πυραύλους Topol και πάνω από χίλιες τακτικές πυρηνικές κεφαλές.

Το Μινσκ είχε συμφωνήσει να αποσυρθούν τα όπλα αυτά μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

Αναφερόμενος παράλληλα στην Κριμαία -και κάνοντας στροφή στη δημόσια στάση του, καθώς η Λευκορωσία δεν είχε αναγνωρίσει τη χερσόνησο ως ρωσική μετά την προσάρτηση της από την Μόσχα-, ο Λουκασένκο είπε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Κριμαία και πως έχει συμφωνήσει γι' αυτό το θέμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι η χερσόνησος είναι νόμιμα ρωσικό έδαφος.

«Η επίσκεψη μου στην Κριμαία, την οποία έχω απόλυτο δικαίωμα να κάνω, ανεξάρτητα τίνος είναι προτεκτοράτο, υπό τίνος την ηγεσία είναι. Αυτή είναι και δική μου Κριμαία» δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει συγκεκριμένα με τον Πούτιν ότι θα πάμε στην Κριμαία».

Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος υποστήριξε ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση έως το τέλος του 2021. Αναφερόμενος στη σχετική συνομιλία που είχε με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε: «Της είπα αμέσως [...] θα προσπαθήσω να λύσω αυτό το πρόβλημα πριν από το νέο έτος, επειδή δεν το χρειαζόμαστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ