ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εγγυήσεις για μη περαιτέρω επέκταση προς Ανατολάς απαιτεί ο Πούτιν από το ΝΑΤΟ

Ρωσία: Εγγυήσεις για μη περαιτέρω επέκταση προς Ανατολάς απαιτεί ο Πούτιν από το ΝΑΤΟ
Την ίδια στιγμή η Συμμαχία προειδοποεί τον Ρώσο πρόεδρο με πολύ υψηλό τίμημα εάν εισβάλλει στρατιωτικά στην Ουκρανία Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμηνύει ότι θα απαιτήσει από τη Δύση εγγυήσεις για τη μη περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, τη στιγμή ακριβώς που εντείνονται τόσο οι φόβοι, όσο και οι προειδοποιήσεις της Συμμαχίας ενάντια σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων ενώπιον πρεσβευτών 20 χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών-μελών του ΝΑΤΟ -όπως της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας- ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει πριν από μερικές ημέρες, βάσει της οποίας είναι αναγκαίο η Δύση να δώσει στην Ρωσία «εγγυήσεις ασφαλείας», καταγγέλλοντας ότι μερικές χώρες «δημιουργούν ένταση κοντά στα ρωσικά σύνορα».

«Στον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους θα επιμείνουμε στην επεξεργασία συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν τις οποιεσδήποτε περαιτέρω προωθήσεις του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων που μας απειλούν σε άμεση εγγύτητα από το έδαφος της Ρωσίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προτείνοντας την έναρξη συνομιλιών επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε το ΝΑΤΟ επειδή αθέτησε τις προφορικές συμφωνίες που είχε δώσει ότι δεν θα διευρυνθεί προς Ανατολάς, λέγοντας ότι η Ρωσία θα χρειασθεί εγγυήσεις.

«Θα επισημάνω ιδιαίτερα, ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένα εγγυήσεις βάσει Δικαίου, νομικές εγγυήσεις, επειδή οι Δυτικοί εταίροι δεν τήρησαν τις ανάλογες προφορικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Ιδιαίτερα, όλοι γνωρίζουν για αυτές τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς Ανατολάς, αλλά έκαναν το εντελώς αντίθετο. Στην ουσία οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας αγνοήθηκαν και τώρα συνεχίζουν να τις αγνοούν περαιτέρω» δήλωσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα αυτό, ισχυριζόμενος ότι τέτοιου είδους προφορικές εγγυήσεις οι Δυτικοί ηγέτες είχαν δώσει στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ αρνούνται ότι είχαν δοθεί τέτοιου είδους εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να προβάλει βέτο για την ένταξη άλλων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του έχει αναλάβει σειρά δεσμεύσεων, μεταξύ των οποίων της μη εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στα εδάφη των νέων χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Ουκρανία: Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να ζητά εγγυήσεις

Σε απάντηση των δηλώσεων Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει το Κίεβο να έχει στενότερους δεσμούς με τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και ότι οποιεσδήποτε εγγυήσεις ασφαλείας που ενδέχεται να ζητήσει η Μόσχα από τη Δύση θα ήταν παράνομες.

Είπε επίσης ότι παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ως προς το πόσο σκληρές θα είναι οι πιθανές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία εάν η Μόσχα ξεκινήσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι ένα πακέτο κυρώσεων αποτροπής της Ρωσίας, θα ήταν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να εμποδίσει την Ουκρανία να έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και δεν έχει δικαίωμα να έχει λόγο στις σχετικές συζητήσεις» δήλωσε ο Κουλέμπα από τη Ρίγα της Λετονίας, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις γίνουν για να συζητηθούν με το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα για τις λεγόμενες εγγυήσεις ότι η συμμαχία δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, είναι παράνομες»

ΝΑΤΟ προειδοποιεί Πούτιν για την Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε την ίδια στιγμή την προειδοποίησή του ότι ενδεχόμενη νέα επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα και σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Μόσχα.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ έχει πολλούς τρόπους αποτροπής απέναντι στη Ρωσία, μεταξύ άλλων περισσότερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις.

Διαμήνυσε, επίσης, πως η υποστήριξη του ΝΑΤΟ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «παραμένει ακλόνητη», αποκαλώντας το Κίεβο έναν «στενό και υψηλής αξίας εταίρο».

«Έχουμε ένα μεγάλο εύρος επιλογών προκειμένου να διασφαλίσουμε πως η Ρωσία θα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες αν για μία ακόμη φορά χρησιμοποιήσει βία εναντίον μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας, της Ουκρανίας» είχε δηλώσει νωρίτερα στο περιθώριο της συνόδου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε με οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και πολιτικές κυρώσεις, διαμηνύοντας παράλληλα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «όπως είδαμε μετά το 2014 όταν προσάρτησε παράνομα την Κριμαία [...] αυτό προκάλεσε τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνάς μας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα συμβάλει ενεργά ώστε η Ουκρανία και η Γεωργία να αποκτήσουν στρατιωτικές δυνατότητες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους.

«Πραγματοποιούμε ασκήσεις, ανταλλάσσουμε πληροφορίες, προμηθεύουμε τεχνολογία και επίσης υποστηρίζουμε τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διάσκεψη Reuters Next, ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως είναι δημοσίως γνωστό ότι το ΝΑΤΟ παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και πως αυτό έχει αμυντικό χαρακτήρα και συνάδει με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις των εταίρων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απέρριψε τις κατηγορίες πως η δυτική συμμαχία προκαλεί τη Μόσχα με τα στρατιωτικά γυμνάσιά της στη Μαύρη Θάλασσα και επέρριψε με τη σειρά του την ευθύνη στη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια ως προκάλυμμα για να επιτεθεί σε γειτονικές χώρες.

Αντίθετα με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ ακολουθούσε πάντοτε τους διεθνείς κανόνες προσκαλώντας ξένους παρατηρητές στα γυμνάσιά του, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το πρόβλημα με τη Ρωσία είναι πως δεν είναι διαφανής, πως έχει μια πολύ επιθετική ρητορική και ένα ιστορικό που δείχνει ότι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τα στρατιωτικά γυμνάσια ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες εναντίον γειτονικών χωρών» τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη πως το ΝΑΤΟ εργάζεται προκειμένου να προστατεύσει τους συμμάχους απέναντι στους νέους κινεζικούς και ρωσικούς πυραύλους που μπορεί να φθάσουν την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

«Η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, επενδύουν τώρα πολύ σε συστήματα με πυρηνική ικανότητα που μπορούν να φθάσουν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη» είπε, επικαλούμενος τη ρωσική επένδυση σε εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς, υψηλών ταχυτήτων, ευέλικτους πυραύλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ