ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Νεκρός σε ενέδρα ο «Ελ Πάισα», ηγετικό στέλεχος των ανταρτών FARC

Κολομβία: Νεκρός σε ενέδρα ο «Ελ Πάισα», ηγετικό στέλεχος των ανταρτών FARC
O Ερνάν Νταρίο Βελάσκες (στο κέντρο) ήταν επίσης γνωστός με το nom de guerre «Ελ Πάισα». EPA/FARC VIDEO / HANDOUT

Σε ενέδρα στη Βενεζουέλα σκοτώθηκε ο Ερνάν Νταρίο Βελάσκες, ηγετικό στέλεχος μιας από τις ομάδες αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που ξαναπήραν τα όπλα, απορρίπτοντας τη συμφωνία ειρήνης του 2016. 

Ο Βελάσκες, επίσης γνωστός με το nom de guerre «Ελ Πάισα», ήταν άλλοτε διοικητής μονάδας της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο ίδιος και άλλα γνωστά στελέχη των ανταρτών ανακοίνωσαν το 2019 πως ξαναπαίρνουν τα όπλα και ιδρύουν την οργάνωση Segunda Marquetalia («Δεύτερη Μαρκετάλια», αναφορά σε ιστορικό επεισόδιο του εμφυλίου πολέμου που οδήγησε στην ίδρυση των FARC).

Ο Βελάσκες φέρεται να έπεσε νεκρός σε ενέδρα που του έστησαν μισθοφόροι με σκοπό να εισπράξουν τα χρήματα της επικήρυξης για τη σύλληψή του, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας El Tiempo.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και των ένοπλων δυνάμεων που δεν κατονόμασε, έγραψε πως ο κολομβιανός στρατός δεν είχε καμία ανάμιξη στην επιχείρηση, η οποία –κατ’ αυτήν– διεξήχθη στην πολιτεία Απούρε της Βενεζουέλας.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Κολομβίας, του Ιβάν Ντούκε, περιορίστηκε να πει πως η Μπογοτά προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον φερόμενο θάνατο του Βελάσκες. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας ανέφεραν πως δεν έχουν καμιά πληροφορία πέραν αυτών που δημοσιεύθηκαν σε ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση του κ. Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, κατηγορεί συχνά αυτήν του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο πως προσφέρει καταφύγιο και προστασία σε αποστάτες των FARC. Το Καράκας το διαψεύδει.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Διέγο Μολάνο, ερίζει πως η αιτία των μαχών που ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό της Βενεζουέλας και κολομβιανές ένοπλες ομάδες νωρίτερα φέτος, εκτοπίζοντας χιλιάδες αμάχους, ήταν ο έλεγχος οδών διακίνησης των ναρκωτικών.

Για τον Ερνάν Νταρίο Βελάσκες είχε επανεκδοθεί κόκκινο σήμα της Interpol –διεθνές ένταλμα σύλληψης– νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της Segunda Marquetalia, αξίωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας να αρχίσει ξανά συνομιλίες με όλες τις ένοπλες ομάδες προκειμένου να επιτευχθεί «πλήρης ειρήνη» στη χώρα των Άνδεων. Η Μπογοτά το απέρριψε (25001675).

Το ινστιτούτο INDEPAZ εκτιμά ότι η Δεύτερη Μαρκετάλια έχει περίπου 2.000 μαχητές. Η κυβέρνηση της Κολομβίας από την πλευρά της υπολογίζει πως διαθέτει κάπου 2.400.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ