ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Ερντογάν στο Κατάρ με το βλέμμα στα πετροδολάρια

Επίσκεψη Ερντογάν στο Κατάρ με το βλέμμα στα πετροδολάρια
Να προσελκύσει επενδύσεις από τις χώρες του Κόλπου επιχειρεί ο Ερντογάν εν μέσω της οικονομικής κρίσης που «γονατίζει» την Τουρκία (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Francisco Seco

Δεκάδες διμερείς συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ, στο πλαίσιο της «επιχείρησης» ενίσχυσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου με ζητούμενο την προσέλκυση επενδύσεων εν μέσω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Ο Ερντογάν και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι, αναμένεται να προεδρεύσουν των εργασιών της 7ης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεία υπουργών και επιχειρηματιών από την Τουρκία αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους τους στη Ντόχα.

Οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν θα καταλύπτουν ευρύ φάσμα από το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, έως τους τομείς υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, θρησκευτικών υποθέσεων, όπως έχει δηλώσει στο δίκτυο Al Jazeera o πρέσβης της Τουρκίας στο Κατάρ, Μουστάφα Γκοκσού.

Δεκάδες είναι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από το 2015 όταν συνήλθε για πρώτη φορά η Στρατηγική Επιτροπή, και φέτος το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών-συμμάχων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες σταθμεύουν στη Ντόχα -τη μόνη στρατιωτική βάση που διατηρεί η Άγκυρα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Παράλληλα, 36 μαχητικά του Κατάρ αναμένεται να αναπτυχθούν προσωρινά στην Τουρκία, στο πλαίσιο αναβάθμισης της εκπαίδευσης της καταριανής αεροπορίας.

Πέραν της περαιτέρω ενίσχυσης των συμμαχικών σχέσεων με το Κατάρ, η επίσκεψη Ερντογάν στη Ντόχα εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής για περιφερειακό άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει επιχειρήσει ήδη προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ερντογάν αναχώρησε για το Κατάρ λέγοντας πως η Άγκυρα θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου «χωρίς διακρίσεις», σημειώνοντας παράλληλα πως «επιδιώκουμε επενδύσεις απ' όπου και αν προέρχονται».

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους αδελφούς μας του Κόλπου, χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο των κοινών μας συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού» δήλωσε πριν την αναχώρησή του από τη Κωνσταντινούπολη για τη Ντόχα.

«Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την επανέναρξη του διαλόγου και των διπλωματικών προσπαθειών για την αποφυγή παρεξηγήσεων στην περιοχή του Κόλπου» προσέθεσε.

«Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια»

Κατόπιν συνάντησης που είχε ήδη σήμερα, Δευτέρα, με τον ομόλογό του στη Ντόχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε -αποκρούοντες φημολογία και βολές της τουρκικής αντιπολίτευσης- ότι η Τουρκία «δεν σχεδιάζει να ζητήσει οικονομική βοήθεια» από το Κατάρ.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, δήλωσε ότι η Ντόχα θεωρεί ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας προσφέρουν ευκαιρίες για το Κατάρ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία πλήττεται από υψηλό πληθωρισμό και νομισματική κρίση έπειτα από διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων.

Προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Νοέμβριο τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναχιάν στην Αγκυρα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες της περιοχής.

Η συνάντηση, η πρώτη από το 2012, είχε ως στόχο την άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν περιφερειακό ρόλο.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έναν από τους υποκινητές, χαρακτηρίζοντάς τον «χειρότερο εχθρό της Τουρκίας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2017, μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ, στενού συμμάχου της Άγκυρας. Ο αποκλεισμός κηρύχθηκε από την Σαουδική Αραβία και ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Άγκυρα υποστήριξε την Ντόχα κατά την διάρκεια του αποκλεισμού και οι δύο χώρες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις έκτοτε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι τον Φεβρουάριο.

Πιθανή συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

Επίσκεψη στην Ντόχα θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι οι δύο επισκέψεις δεν είναι παρά σύμπτωση.

Σαουδική Αραβία και Τουρκία είναι δύο περιφερειακές αντίπαλες δυνάμεις. Αλλά και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες για την βελτίωση των σχέσεών τους.

Αξιωματούχος της περιοχής του Κόλπου δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για τον προγραμματισμό συνάντησης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ωστόσο οι λεπτομέρειες βρίσκονται υπό συζήτησιν και η συνάντηση δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη απευθείας συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Η Σαουδική Αραβία επέβαλε πέρυσι ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών εισαγωγών, εν μέσω όξυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ