ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Συνελήφθη Σαουδάραβας που εμπλέκεται στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Παρίσι: Συνελήφθη Σαουδάραβας που εμπλέκεται στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι
Ο άνδρας, 33 ετών, συνελήφθη και τέθηκε σε κράτηση πριν από την πτήση του από Παρίσι για Ριάντ AP/Emrah Gurel

Συνελήφθη στο Παρίσι ενώ επιβιβαζόταν σε πτήση για το Ριάντ, ένας Σαουδάραβας που κατηγορείται ότι ήταν μέλος της ομάδας που δολοφόνησε τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας, 33 ετών, συνελήφθη και τέθηκε σε κράτηση πριν από την πτήση του στις 9:30 τοπική ώρα, ενώ θα ταξίδευε με πραγματικό διαβατήριο, όπως δήλωσε στο CNNi εκπρόσωπος της γαλλικής Αστυνομίας.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως Καλέντ Αέντ αλ-Οτάιμπι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RTL, επικαλούμενος γαλλικές αστυνομικές και δικαστικές πηγές, Ωστόσο η γαλλική αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητα του άνδρα στο CNNi.

Υπενθυμίζεται πως ο Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Washington Post, επέκρινε τις πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Δολοφονήθηκε και φέρεται πως διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από άνδρες που είχαν στενούς δεσμούς με τα ανώτατα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης και τον Μπιν Σαλμάν.

Ο Αλ-Οτάιμπι ήταν ένα από τα 16 άτομα που τους απαγορεύθηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Απρίλιο του 2019 για «τον ρόλο τους στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ομοίως, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τον Αλ-Οτάιμπι υπό καθεστώς κυρώσεων τον Ιούλιο του 2020. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «συμμετείχε στην παράνομη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος της ομάδας 15 ανδρών που στάλθηκαν στην Τουρκία από τις σαουδαραβικές αρχές.

»Επιπλέον, συμμετείχε στην απόκρυψη στοιχείων στην κατοικία του Γενικού Προξένου της Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία».

Σημειώνεται πως δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις τουρκικές αρχές σχετικά με την κράτηση του Σαουδάραβα υπηκόου από τη γαλλική αστυνομία.

By Joseph Ataman, Pierre Bairin and Gul Tuysuz, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ