ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ελεύθερος ο ύποπτος για τη δολοφονία Κασόγκι - «Ήταν μια τέλεια συνωνυμία» λένε οι αρχές

Γαλλία: Ελεύθερος ο ύποπτος για τη δολοφονία Κασόγκι - «Ήταν μια τέλεια συνωνυμία» λένε οι αρχές
Οι αρχές στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο ύποπτος που συνελήφθη, δεν ήταν το άτομο που καταζητείται από την Τουρκία και αφέθηκε ελεύθερος (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Hasan Jamali, File

«Μια σχεδόν τέλεια συνωνυμία», έφερε ενώπιον των γαλλικών αρχών ως κατηγορούμενο για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σαουδάραβα που συνελήφθη χθες Τρίτη.

Οι αρχές στη Γαλλία, λίγες ώρες μετά, διαπίστωσαν ότι ο ύποπτος, δεν ήταν το άτομο που καταζητείται από την Τουρκία και αφέθηκε ελεύθερος, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου, ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού.

Ο Σαουδάραβας συνελήφθη με βάση το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι τουρκικές δικαστικές αρχές στις 5 Νοεμβρίου 2018. Από την εξακρίβωση των στοιχείων του ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για τον καταζητούμενο αλλά για απλή συνωνυμία, όπως ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

«Επρόκειτο για μια σχεδόν τέλεια συνωνυμία. Έμοιαζε εμφανισιακά με τον ύποπτο και τα στοιχεία ταίριαζαν: ίδιος μήνας, χρονιά και τόπος γέννησης», πρόσθεσε η πηγή αυτή, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Ο Σαουδάραβας επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση για το Ριάντ από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ Ντε Γκολ. Όταν όμως έδωσε το διαβατήριό του, με το όνομα «Χάλεντ αλ Οτάιμπι», ενεργοποιήθηκε ο «κόκκινος συναγερμός» της Ιντερπόλ.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι διαβεβαίωνε από χθες ότι «ο εν λόγω πολίτης δεν έχει καμία σχέση» με τη δολοφονία του Κασόγκι και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε μάλιστα ότι «ο πραγματικός Χάλεντ αλ Οτάιμπι και όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι φυλακισμένοι στο βασίλειο».

«Υπάρχουν εκατοντάδες Σαουδάραβες με το ίδιο ονοματεπώνυμο», υπογράμμισε.

Η σύλληψη του Σαουδάραβα για τη δολοφονία Κασόγκι

Ο 33χρονο Σαουδάραβας, συνελήφθη χθές και τέθηκε σε κράτηση πριν από την πτήση του στις 9:30 τοπική ώρα, ενώ θα ταξίδευε με πραγματικό διαβατήριο, όπως δήλωσε στο CNNi εκπρόσωπος της γαλλικής Αστυνομίας.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως Καλέντ Αέντ αλ-Οτάιμπι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RTL, επικαλούμενος γαλλικές αστυνομικές και δικαστικές πηγές, Ωστόσο η γαλλική αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητα του άνδρα στο CNNi.

Υπενθυμίζεται πως ο Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Washington Post, επέκρινε τις πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Δολοφονήθηκε και φέρεται πως διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από άνδρες που είχαν στενούς δεσμούς με τα ανώτατα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης και τον Μπιν Σαλμάν.

Ο Αλ-Οτάιμπι ήταν ένα από τα 16 άτομα που τους απαγορεύθηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Απρίλιο του 2019 για «τον ρόλο τους στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ομοίως, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τον Αλ-Οτάιμπι υπό καθεστώς κυρώσεων τον Ιούλιο του 2020. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «συμμετείχε στην παράνομη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος της ομάδας 15 ανδρών που στάλθηκαν στην Τουρκία από τις σαουδαραβικές αρχές.

»Επιπλέον, συμμετείχε στην απόκρυψη στοιχείων στην κατοικία του Γενικού Προξένου της Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία».

Σημειώνεται πως δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις τουρκικές αρχές σχετικά με την κράτηση του Σαουδάραβα υπηκόου από τη γαλλική αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ