ΚΟΣΜΟΣ

Την κρίση των πυραύλων της Κούβας... «θυμίζει» η Ρωσία στις ΗΠΑ

Την κρίση των πυραύλων της Κούβας... «θυμίζει» η Ρωσία στις ΗΠΑ
Ουκρανός στρατιώτης στη γραμμή αντιπαράθεσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ AP Photo/Andriy Dubchak

Εν μέσω του «ψυχροπολεμικού» κλίματος που ήδη επικρατεί και επιδεινώνεται υπό την απειλή εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έρχεται να προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κατάσταση παρόμοια με αυτήν της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

Η προειδοποίηση έρχεται διά στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, στον απόηχο μάλιστα της τηλεδιάσκεψης των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, και «συνοδεύεται» από τη δήλωση πως «υπάρχει πάντως χρόνος να συμφωνήσουμε σε μια λογική βάση για την μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

«Γνωρίζετε ότι τα πράγματα μπορούν να φθάσουν κάλλιστα σε αυτό το σημείο» δήλωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ -κάνοντας σαφή αναφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

«Εάν, όπως λένε οι σύντροφοι από την άλλη πλευρά, δεν το αντιλαμβάνονται και όλα συνεχισθούν όπως προχωράνε τα πράγματα, μπορούμε κάλλιστα, με βάση τη λογική που εξελίσσονται τα γεγονότα, να ξυπνήσουμε ξαφνικά και να βρεθούμε σε κάτι παρόμοιο. Αυτό θα σημαίνει γενικά αποτυχία της διπλωματίας, αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Όμως υπάρχει ακόμη χρόνος να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε πάνω σε μια λογική βάση» ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί προκαθορισμένο το ενδεχόμενο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ να υπογράψει μία συμφωνία εγγυήσεων για την μη διεύρυνσή του προς Ανατολάς, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διατυπωθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά πρέπει να είναι δεσμευτική.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ρωσία βλέπει ως καθήκον της να απομακρύνει την απειλή από τα σύνορά της και ότι η Μόσχα δεν προτείνει στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας, να κατοχυρώσει σε ορισμένα εδάφη το καθεστώς της ουδετερότητας, ώστε να μην επιτρέπεται η διεύρυνση της συμμαχίας προς Ανατολάς.

«Όχι, δεν θέτουμε ζήτημα να κατοχυρωθεί το καθεστώς κάποιων εδαφών σε κάποιο έγγραφο. Αυτό στο οποίο αποσκοπούμε είναι ότι εμείς στη Ρωσία χρειαζόμαστε νομικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο Ριαμπκόφ απαντώντας στο ερώτημα, αν μπορούν Ρωσία και ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης του καθεστώτος ουδετερότητας για μια σειρά χώρες, με βάση το παράδειγμα της Αυστρίας, η οποία το 1955 αποδέχθηκε την απόφαση να τηρεί το καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας.

Ρωσία: Η Ουκρανία μετακινεί βαρύ πυροβολικό στη γραμμή αντιπαράθεσης

Την ίδια στιγμή, σε νέα κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής προς το Κίεβο, η Ρωσία κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι μετακινεί βαρύ πυροβολικό προς τη πρώτη γραμμή των μαχών με τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι δεν συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Οι σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δεν περιείχαν καμία ένδειξη ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να μετριάσει την οξεία κριτική της στην Ουκρανία, παρά τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση έχουν πρακτικά φτάσει σε αδιέξοδο» δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στην επταετή σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών και αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ζαχάροβα, σε ανάρτηση της στο Twitter του υπουργείου, δήλωσε ότι «με την υποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ που διοχετεύουν όπλα στη χώρα, το Κίεβο ενισχύει τον στρατό του στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς».

Η ίδια δήλωσε ότι η Ουκρανία το μόνο που κάνει είναι να «προσποιείται» τη διαδικασία τήρησης των υποχρεώσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015 που αποσκοπούσαν στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η ίδια επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι έχει άμεση ευθύνη για τα γεγονότα στην Ουκρανία. «Οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών ήταν παρόντες στις λεγόμενες πλατείες μαϊντάν και εμψύχωναν εκείνους που πραγματοποιούσαν αντισυνταγματικά πραξικοπήματα».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ουκρανική πλευρά. Το Κίεβο έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες ότι σχεδιάζει να ανακαταλάβει εδάφη με τη βία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, μιλώντας σήμερα ενώπιον των στρατιωτικών ακολούθων ξένων χωρών δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται και την ευθύνη φέρει το Κίεβο.

«Οι παραδόσεις στην Ουκρανία μη επανδρωμένων πτητικών συσκευών και αεροσκαφών ωθούν τις ουκρανικές αρχές σε απότομα και επικίνδυνα βήματα» δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, επισημαίνοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν στο Ντονμπάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκική κατασκευής, ανακοινώνουν την χρήση αντιαρματικών όπλων τύπου «Τζάβελιν», τα οποία έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες «με αποτέλεσμα να οξύνεται η ήδη τεταμένη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής».

«Οποιεσδήποτε προκλήσεις των ουκρανικών αρχών να επιλύσουν δυναμικά τα προβλήματα στο Ντονμπάς, θα κατασταλούν» δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, επισημαίνοντας οι πληροφορίες που μεταδίδονται για δήθεν ετοιμαζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ψέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ