ΚΟΣΜΟΣ

Με συγκίνηση αποχαιρετά ο κόσμος της Έβδομης Τέχνης την θρυλική Λίνα Βερτμίλερ

Με συγκίνηση αποχαιρετά ο κόσμος της Έβδομης Τέχνης την θρυλική Λίνα Βερτμίλερ
Στην αρχή της κινηματογραφικής της καριέρας η Λίνα Βερτμίλερ είχε εργασθεί ως βοηθός σκηνοθέτη του Φεντερίκο Φελίνι AP Photo

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο της Έβδομης Τέχνης ο θάνατος της Λίνα Βερτμίλερ. Η διακεκριμμένη σκηνοθέτις, μία από τις σπουδαιότερες γυναίκες που σφράγισαν τον ιταλικό κινηματογράφο και η πρώτη γυναίκα υποψήφια για βραβείο Όσκαρ Σκηνοθεσίας, πέθανε στη Ρώμη σε ηλικία 93 ετών αφήνοντας πίσω της μία μεγάλη καλλιτεχνική προσφορά.

Στην αρχή της κινηματογραφικής της καριέρας είχε εργασθεί ως βοηθός σκηνοθέτη του Φεντερίκο Φελίνι.

Ακολούθησε η συνεργασία της με τον ηθοποιό Τζανκάρλο Τζανίνι, με τον οποίο γύρισε έξι ταινίες, οι οποίες έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το ιταλικό και διεθνές κοινό.

Το 1977, ήταν η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την απονομή βραβείου Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας με το φιλμ «Ο Πασκουαλίνο και οι επτά καλλονές», ενώ το 2019 τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ για τη συνολική προσφορά της.

Όπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «η Βερτμίλερ ήταν σημείο αναφοράς για αμέτρητες γυναίκες που ασχολήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με την «έβδομη τέχνη», από την Τζέιν Τσάμπιον, μέχρι την Ιζαμπέλα Ροσελίνι».

Μεταξύ των άλλων, είχε ασχοληθεί και με την τηλεοπτική σκηνοθεσία για γνωστές εκπομπές της Rai, ενώ είχε συνεργαστεί και με την διασημότερη πιθανότατα Ιταλίδα ηθοποιό, Σοφία Λόρεν.

Παράλληλα, η Λίνα Βερτμίλερ είχε συγγράψει έξι σενάρια κινηματογραφικών έργων και πολλών τηλεοπτικών σειρών.

Το 1999 είχε σκηνοθετήσει την La Bohème του Τζάκομο Πουτσίνι, η οποία είχε «ανέβει» στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ